13.2 C
Rhodes
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων : Να μην γίνουν κατεδαφίσεις ακινήτων στη Ρόδο

Σύμφωνα με πληροφόρίες του ΕΝΙΑΔ, συνολικά βρέθηκαν 3 εργολάβοι που έδωσαν προσφορές για το έργο των κατεδαφίσεων .

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ) απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό για την επανεξέταση των πρωτοκόλλων μιας και όπως ανάφερε ο τέως πρόεδρος του ΔΣΡ αλλά και μετά από δική τους έρευνα υπάρχουν σαφή ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν προχωρήσει η διαδικασία.

Δείτε την επιστολή:

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος   και Ενέργειας                            

Υπόψιν Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη                   
Κοινοποίηση προς: Βουλευτές Δωδεκανήσου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχο Ρόδου
Θέμα:” Ανάκληση Μειοδοτικού Διαγωνισμού”


Κύριε Υπουργέ έγινε γνωστό από ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου(ΑΔΑ) που δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μειοδοτικός διαγωνισμός  για την ανάδειξη εργολάβου προκειμένου να εκτελεστούν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής αυθαιρέτων κτισμάτων σε διάφορες περιοχές στο νησί της Ρόδου
Η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων Δωδεκανήσου μετά από σχετική έρευνα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή της διαπίστωσε πολλές παρατυπίες, αοριστίες και παραλήψεις που έρχονται σε άμεση σύγκρουση με το άρθρο 17 του Συντάγματος.

Μετά από Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κύριο Γ. Χατζημάρκο στον τοπικό τύπο του τέως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κυρίου Σαρρή ο οποίος ζητά την ανάκληση των κατεδαφίσεων συγκεκριμένα στην περιοχή Στεγνά Ρόδου και αναφέρει σχετικά:

«….για τα αυθαίρετα τα οποία έχουν ανεγερθεί εντός υποτιθέμενης δασικής έκτασης της κτηματομερίδας 4208ΑΕ γαιών Αρχαγγέλου. Τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν είναι δύο: Α) αν τα κτίσματα είναι αυθαίρετα κατά τον χρόνο ανέγερσής τους. Τα ανεγερθέντα στην ως άνω έκταση σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ανεγερθεί προ της ισχύος του ν. 1892/1990, με βάση τον οποίο διατάχθηκε η κατεδάφιση των κτισμάτων.

Επομένως δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του αναφερόμενου νόμου. Πέραν όμως τούτου τα εν λόγω κτίσματα έχουν νομιμοποιηθεί δια της εντάξεως τους στις διατάξεις του ν. 4495/2017. Β) Αν έχουν ανεγερθεί εντός δασικής έκτασης. Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ότι η μερίδα 4208ΑΕ γαιών Αρχαγγέλου, στην οποίαν έχουν ανεγερθεί τα κτίσματα, ανήκει στην Εκκλησία των Ταξιαρχών Αρχαγγέλου και την Ιερά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας.

…… Περί των ζητημάτων τα οποία αναφέρω υφίσταται και σχετική Εισαγγελική Γνωμοδότηση του τότε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου»

Πηγή:www.rodiaki.gr

(https://www.rodiaki.gr/article/447577/na-mhn-proxwrhsoyn-katedafiseis-sta-stegna-zhta-o-tews-proedros-toy-d-s-r-kwstas-sarhs?fbclid=IwAR33pgq2Y-bO6_OnwBeX1A1SzeLrpO9GptAnDKDLH_qSkukK808_Oi-QrTI)

Με την δημοσίευση της παραπάνω επιστολής στον τοπικό τύπο δεκάδες ιδιοκτήτες των οποίων ιδιοκτησίες τους εμπεριέχονται στην εν λόγο προκήρυξη έχουν υποβάλει ενστάσεις στην Ένωση μας σχετικά με την λανθασμένη υπαγωγή τους στην διαδικασία παραθέτοντας μας στοιχεία νομιμοποιήσεων από την υπαγωγή τους σε σχετικούς νόμους τα οποία με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη με σκοπό την προσβολή της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα νησιά Ρόδου, Κω και τμήματος της Λέρου από την δεκαετία του 1980 έως σήμερα μετά από απάντηση σε σχετικό ερώτημα στην Κτηματική υπηρεσία (το οποίο έχει κατατεθεί και στην Βουλή των Ελλήνων στις 19-4-2019) τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ανέρχονται σε πάνω από 8000 εκ των οποίων πάνω από 2500 είναι στο νησί της Ρόδου λόγω της διάκρισης που προκύπτει ανάμεσα στον κτηματολογικό κανονισμό της Δωδεκανήσου και τον νόμο 2971/2001 σχετικά με την οριοθέτηση του Αιγιαλού και της Παραλίας στα κτηματογραφηθέντα  αυτά 3 νησιά από τους Ιταλούς Κατακτητές(ένα θέμα που σας παραθέσαμε το ιστορικό σε προηγούμενη επιστολή μας).

Με βάση όλα τα παραπάνω τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  • Με ποια κριτήρια και γιατί «επιλέχθηκαν» από τα πάνω από 2500 πρωτόκολλα τα συγκεκριμένα 421 πρωτόκολλα της προκήρυξης;
  • Γιατί επήλθε αυτός ο διαχωρισμός και αυτή η διάκριση μεταξύ ιδιωτών;
  • Εξετάστηκαν τα πρωτόκολλα που αναρτήθηκαν στην προκήρυξη αν έχουν ενταχθεί στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων του 2013 αλλά και του 2017;
  • Πως και με ποια κριτήρια η υπηρεσία κατήρτισε έναν διαγωνισμό που αναθέτει σε έναν εργολάβο την κατεδάφιση κτισμάτων που βρίσκονται εντός κτηματολογικής μερίδας και που πλέον έχουν νομιμοποιηθεί;  
  •  Τι θα συμβεί αν με την ανάρτηση της έναρξης των κατεδαφίσεων στο Διαύγεια οι ιδιοκτήτες θα προβούν σε ανακοπές και ανακλήσεις των διαδικασιών και λόγο της νομιμότητας τους γίνει άρση της απόφασης, ο εργολάβος θα πληρωθεί το ποσό που προκηρύχθηκε χωρίς να κατεδαφίσει το σύνολο  των κτισμάτων; Μήπως θα σας χρωστάει κατεδαφίσεις για κάποια άλλη φορά;
  • Γιατί εκδίδονται πρωτόκολλα κατεδάφισης χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας σε πολλές από της περιπτώσεις και τα ακίνητα χαρακτηρίζονται πως βρίσκονται εντός αυτών;
  • Γιατί εκτελούνται αυτές οι διοικητικές πράξεις αφού έχει παρέλθει η δεκαπενταετία και δεν επανεξετάζονται;

Αυτά και άλλα πολλά εύλογα ερωτήματα Κύριε υπουργέ που καταφθάνουν σωρηδόν στα γραφεία μας τίθενται από αγανακτισμένους Ιδιοκτήτες που είναι δέσμιοι μιας εμφανώς εντάσεως του τοπικού δικαίου με τους ισχύοντες νόμους πράγμα που αντιβαίνει του Εθνικού Συντάγματος και ζητούν απάντηση.

Με την παρούσα επιστολή μας αιτούμαστε να λάβετε θέση επι του θέματος σταματώντας την διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού επανεξέταση όλων των παραπάνω και να αποφύγετε κατ’ αυτόν το τρόπο ανυπολόγιστες συνέπειες για την έως τώρα θετική πορεία της  κυβέρνησης.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και πληροφορία.

Ο πρόεδρος ΕΝ.Ι.Α.Δ.           

Βαγιανού Μιχαήλ                                    

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αξιώσεις συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας – World Food Gift Challenge

Επιλέχθηκαν τα 4 προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν στην τελετή...

«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση με αστυνομικούς της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου»

Την ενίσχυση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε Κω,...

Έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Παναγιά Σκιαδενή

Την Κυριακή 02/04/2023,σε συνέχεια των ελεύθερων δρομολογίων που πραγματοποίησαν...