Σε νέα κρίσιμη φάση μπήκε η σχέση Περιφέρειας και Δήμου της Ρόδου, με αφορμή την επιθετική ρητορική και του απώτερους στόχους που έχει επιβάλει η Περιφέρεια, για την υλοποίηση έργων ή για την αντιμετώπιση μελετών για έργα!
Συνεχώς γινόντουσαν προγραμματισμοί προσκλήσεων για τα έργα των βιολογικών σε Λάρδο, Αφάντου και Αρχάγγελο από πλευράς ΔΕΥΑΡ που ανέβαλε η Περιφέρεια για άλλους λόγους. Τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η υπέρ δέσμευση που έγινε στο ΦΕΚ και ανακοινώθηκε χτες από τον ίδιο τον κ. Χατζημάρκο , έγινε επειδή τα χρήματα του αρχικού προγραμματισμού ξοδεύτηκαν σε άλλα νησιά και γενικότερα σε έργα των Κυκλάδων. Γι αυτό και ήρθε υπέρ δέσμευση ποσού ώστε να προχωρήσει δεσμευτικά σε πρόσκληση προς την ΔΕΥΑΡ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δ.Ε.ΥΑ Ρόδου είχε αποστείλει στην διαχειριστική αρχή με τα τεύχη δημοπράτησης του βιολογικού της Λάρδου για έναν προέλεγχο ώστε να προέβαινε σε δημοπράτηση με ίδιους πόρους και τα έργα να εντάσσονταν εκ των υστέρων.
Η υπηρεσία της διαχειριστικής αρχής απέστειλε μέσω αλληλογραφίας διορθώσεις προς την Δ.ΕΥΑ Ρόδου προ δύο περίπου μηνών για να κάνει όλες τις απαραίτητες διορθώσεις των τευχών που της υπέδειξε. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν όλες οι διορθώσεις και υποβλήθηκε ξανά η μελέτη της ΛΑΡΔΟΥ ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης. Αυτό αποτέλεσε και τον λόγο που δεν μπόρεσαν να καθυστερήσουν άλλο την πρόσκληση.
Σημειώνεται πως τα 20.000.000 ευρώ είναι χρήματα από το ΕΣΠΑ και δεν έχει υπάρξει ξανά φορέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα που να προσκαλεί για χρηματοδότηση άλλον φορέα και μάλιστα με τρόπο επιθετικό!
Χτες κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε αναφορά και σε άλλα έργα που σταμάτησαν για διάφορους λόγους, όπως η εγκατάσταση αποθεμάτων υγραερίου στο Βάτι και μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα στα όρια του πρώην δήμου Καλλιθέας!
Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος τόνισε: “Δεν είναι το μόνο παράδειγμα που λέγεται οτι η περιφερειακή επιτροπή περιβάλλοντος έχει αδειοδοτήσει και είναι ψευδές όπως και για το Βάτι με το υγραέριο που ήταν αρνητική η γνωμοδότηση, όπως και για ενα μεγάλο ξενοδοχείο. Για το μεγάλο ξενοδοχείο είναι και ναι και όχι! Εχει κάνει επάγγελμα την κοροϊδία. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε την κοινωνία.Είπαν όχι ως δημοτική αρχή για το μεγάλο ξενοδοχείο και η ΔΕΥΑΡ τους είπε οτι “θα σας δώσουμε νερό αν χρηματοδοτήσετε με 1 εκ. ευρώ το δίκτυο. Είτε μαγειρική συνταγή είτε φαρμακευτική πρέπει να οδηγεί στη περιφέρεια. Ψηφίζουν όχι και ναι ταυτόχρονα! Μιλάμε για παλληκάρια. Αυτή είναι η πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον τόπο και τις ανάγκες του, οχι τα πρόσωπα, με αξίες και οχι συμπλέγματα”.
Η τοποθέτηση αυτή έχει επιφέρει οριστική ρήξη στις σχέσεις των δυό πλευρών που σίγουρα θα επιφέρει και άλλα επεισόδια μεταξύ τους, αφού ουσιαστικά αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί χρυσή τομή: Με την αποχώρηση Βαγιανού από την ΔΕΥΑΡ για να εξυπηρετηθεί η σχέση Κολιάδη με περιφερειάρχη και για να προχωρήσουν έργα. Τώρα, ισχυρότερος από πριν, ο κ. Βαγιανός δεν θέλει και ο ίδιος να αποχωρήσει ενώ εκ των έσω, επιβάλλεται η αναβάθμιση του και σε αντιδήμαρχο με στόχο να υλοποιηθούν έργα βαλτωμένα στην Μεσαιωνική Πόλη.
Άμεσα επιβάλλεται η ανάγκη να βρεθεί χρυσή τομή για τα έργα. Από πλευράς ΔΕΥΑΡ είναι σαφές πως είναι έτοιμη για να προχωρήσει διαδικασίες για να γίνουν τα έργα που είναι δεσμευτικά χρηματοδοτούμενα!
Πηγή: skyrodos.gr






















