Έως και την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, μέσω της ειδικής εφαρμογής με χρήση TAXISnet κωδικών.
Το επίδομα κυμαίνεται από 1.500€ έως 2.500€, ανάλογα με την περίπτωση συγκατοίκησης και τον τόπο σπουδών. Από το 2023-2024, για φοιτητές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, το επίδομα έχει αυξηθεί στα 2.000€ ή 2.500€ αντίστοιχα.
Το συνολικό ποσό που διατέθηκε για το επίδομα αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία έτη, φτάνοντας τα 81,6 εκατ. ευρώ για το 2023–2024. Παράλληλα, προχωρά η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, σε πανεπιστήμια ανά τη χώρα, με στόχο τη βελτίωση της φοιτητικής στέγασης.
Διευκρινίζεται ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 «η μίσθωση θα πρέπει να αφορά ακίνητο που βρίσκεται σε οποιοδήποτε δήμο εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας στα διοικητικά όρια της οποίας εδρεύει το τμήμα ΑΕΙ του φοιτητή, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του».
Που θα κάνουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.
Τα ποσά του φοιτητικού επιδόματος
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανερχόταν στα 1000€. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξήθηκε και ανέρχεται πλέον στα 1500€ και 2000€ σε περίπτωση συγκατοίκησης, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024 και για όλα τα ΑΕΙ, πλην αυτών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, είχαμε δεύτερη αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο φθάνει πλέον τα 2.000€ και 2.500€ σε περίπτωση συγκατοίκησης.
Φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ
Τέλος, όσον αφορά γενικότερα στη φοιτητική στέγη, επισημαίνεται ότι προχωρά η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, ως εξής:
Πανεπιστήμιο Κρήτης – 255 εκατ. €: 710 κλίνες στο Ρέθυμνο και 136 κλίνες στο Ηράκλειο
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – 133.1 εκατ. €: 350 κλίνες στην Αλεξανδρούπολη και 350 κλίνες στην Κομοτηνή
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – 116.7 εκατ. €: 640 κλίνες στον Βόλο και 123 κλίνες στη Λαμία
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – 105.3 εκατ. €: 350 κλίνες στην Κοζάνη, 150 κλίνες στη Φλώρινα, 150 κλίνες στην Καστοριά, 100 κλίνες στην Πτολεμαΐδα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – 82 εκατ. €: 100 κλίνες στην Άνω και Κάτω Λίμνη του Δήμου Φυλής
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – 45.4 εκατ. €: Ανακαίνιση παλαιάς φοιτητικής εστίας – 450 κλίνες
Πηγή: reporter.gr






















