28.1 C
Rhodes
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Βορίδης στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων: H αγροτική παραγωγή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο της πατρίδας μας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων με θέμα «Η πανδημική κρίση ευκαιρία αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία» το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εντυπωσιακή πορεία που σημείωσε η εξαγωγική καμπύλη σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως κεράσια και πορτοκάλια, εξέλιξη την οποία συνέδεσε με τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ο Υπουργός έκανε μάλιστα ειδική μνεία στην αυξητική καμπύλη των πορτοκαλιών, αποδίδοντας την τάση αυτή στην ανάγκη των καταναλωτών να στραφούν σε αγαθά που προστατεύουν και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που αναζητούν οι καταναλωτές, αναφέροντας συγκεκριμένα την τυποποίηση των προϊόντων, την αύξηση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τον προσδιορισμό της ιχνηλασιμότητάς τους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και κατά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως το ισοζύγιο φρούτων με τη Γερμανία εμφανίζει διαχρονικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, συνεισφέροντας 93 εκατομμύρια ευρώ μέσω των εξαγωγών έναντι 609 χιλιάδων ευρώ εισαγωγών από τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι το 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 13,3%, αναφέροντας παράλληλα τα κεράσια, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα και τα καρπούζια ως τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα προς τη Γερμανία.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, ο Υπουργός σημείωσε πως το 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων άγγιξε τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2019 έκλεισε με έλλειμμα της τάξεως των 600 εκατομμυρίων, ενώ φέτος εκτίμησε ότι θα κλείσει στα 200 εκατομμύρια, σημειώνοντας πάντως πως αυτή η εξέλιξη δεν μειώνει τις φιλοδοξίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου να καταστεί η αγροτική παραγωγή καθαρός συνεισφορέας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.  

Αναφορικά με το ευρύτατο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Γερμανοί καταναλωτές για την υγιεινή διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς έχει γίνει εμφανής η προτίμησή τους στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.

Τέλος ο κ. Βορίδης εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας και στην εμπέδωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Υπουργό για τη σημαντική στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη της αστείρευτης δύναμης του Έλληνα παραγωγού έδωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός.

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μανιάτης: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!”

"Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την μεγαλύτερη τιμή της...

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε το μεγαλείο της κοινωνικής προσφοράς του Ρ.Ο.ΤΑ»

Σε ουσιαστική συνεργασία με τον Ροδιακό Όμιλο Ταχυπλόων, (Ρ.Ο.ΤΑ.)...

Γ. Παππάς: «Τιμή μου, να συμβάλω από τη θέση που υπηρετώ, στο κοινωνικό έργο της Λέσχης Λάϊονς Ηλιούσα Ρόδου»

Στα εγκαίνια της αναβαθμισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρούκαι Περιτοναϊκής Κάθαρσης...