29.9 C
Rhodes
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Βορίδης στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων: H αγροτική παραγωγή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο της πατρίδας μας

spot_img
spot_img
spot_img

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων με θέμα «Η πανδημική κρίση ευκαιρία αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία» το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εντυπωσιακή πορεία που σημείωσε η εξαγωγική καμπύλη σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως κεράσια και πορτοκάλια, εξέλιξη την οποία συνέδεσε με τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ο Υπουργός έκανε μάλιστα ειδική μνεία στην αυξητική καμπύλη των πορτοκαλιών, αποδίδοντας την τάση αυτή στην ανάγκη των καταναλωτών να στραφούν σε αγαθά που προστατεύουν και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που αναζητούν οι καταναλωτές, αναφέροντας συγκεκριμένα την τυποποίηση των προϊόντων, την αύξηση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τον προσδιορισμό της ιχνηλασιμότητάς τους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και κατά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως το ισοζύγιο φρούτων με τη Γερμανία εμφανίζει διαχρονικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, συνεισφέροντας 93 εκατομμύρια ευρώ μέσω των εξαγωγών έναντι 609 χιλιάδων ευρώ εισαγωγών από τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι το 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 13,3%, αναφέροντας παράλληλα τα κεράσια, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα και τα καρπούζια ως τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα προς τη Γερμανία.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, ο Υπουργός σημείωσε πως το 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων άγγιξε τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2019 έκλεισε με έλλειμμα της τάξεως των 600 εκατομμυρίων, ενώ φέτος εκτίμησε ότι θα κλείσει στα 200 εκατομμύρια, σημειώνοντας πάντως πως αυτή η εξέλιξη δεν μειώνει τις φιλοδοξίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου να καταστεί η αγροτική παραγωγή καθαρός συνεισφορέας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.  

Αναφορικά με το ευρύτατο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Γερμανοί καταναλωτές για την υγιεινή διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς έχει γίνει εμφανής η προτίμησή τους στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.

Τέλος ο κ. Βορίδης εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας και στην εμπέδωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Υπουργό για τη σημαντική στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη της αστείρευτης δύναμης του Έλληνα παραγωγού έδωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός.

Δημοφιλή

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης  Παππάς: «Δόθηκε λύση στο πρόβλημα των ιδιοκτήτων ταξί με την αντικατάσταση των οχημάτων»

Με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΤΑΞΙ, κ. Μάκη...

«Στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ο Δωδεκανήσιος Αντώνης Γιαννικουρής»

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εκλέχθηκε ο τ. Πρόεδρος του...