Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εφέτος είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξες, αφού τον Απρίλιο ανέβηκαν σημαντικά οι στροφές πλησιάζοντας την επίδοση του 2019. Προβληματισμός ωστόσο από τις υψηλές τιμές σε πλοία και αεροπλάνα

Ανεβάζει ταχύτητα ο ελληνικός τουρισμός το τελευταίο χρονικό διάστημα με αποκορύφωμα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που διανύουμε, στο οποίο οι πληρότητες ειδικά σε περιοχές όπως Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη παρουσιάζουν εντυπωσιακές πληρότητες που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 90%.

about:blank

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η εικόνα είναι μεν ικανοποιητική, ωστόσο δεν είναι αυτή που αναμενόταν και αυτό εξαιτίας του ότι δεν βοήθησε ο καιρός, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα, που αποθάρρυναν πολλούς ταξιδιώτες.

Στο αντίποδα όλων αυτών πάντως υπάρχει η ανησυχία που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και ειδικά αυτός που έχει να κάνει με τις τιμές στις μετακινήσεις, αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές.

Συγκεκριμένα οι μεταφορές με πλοίο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκαν τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σε ποσοστό 17,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος για μεταφορές με αεροπλάνο, αφού η αύξηση φτάνει το 22,8%.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω αυξήσεις παρατηρήθηκαν το τελευταίο μήνα, δηλαδή σε σχέση με τον Απρίλιο, κάτι που ενδεχομένως να φρενάρει τις μετακινήσεις, αφού αν τις συνδυάσει κανείς και με την πορεία των τιμών των καυσίμων, κάνει τις μεταφορές ως ένα ιδιαίτερα ακριβό σπορ.  

Πάντως ο στόχος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2022 παραμένει ο ίδιος και δεν είναι άλλος από την επίτευξη του 80% των εσόδων του 2019, έτσι τουλάχιστον αναφέρει η πρόβλεψη από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που μεταφράζεται σε συνολικά έσοδα περίπου στα 14,5 δις ευρώ, έναντι 11 δις πέρυσι και 18,2 δις το 2021.

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που ωστόσο δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως την πραγματικότητας εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία και το φρένο που παρατηρήθηκε για τουλάχιστον ένα μήνα σε κρατήσεις και μετακινήσεις, δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίου Μαΐου που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου καταγράφηκαν 1,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 2,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Απριλίου 2019. Από το 1,8 εκατ. αφίξεις, οι 1,1 εκατ. καταγράφηκαν μόνο τον Απρίλιο, κατά τον οποίο η μείωση σε σύγκριση με το 2019, που αποτελεί μέχρι σήμερα την χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν μόλις 10,2% ή 125 χιλ. λιγότερες αφίξεις.

Ειδικότερα στο τετράμηνο, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών υπήρξαν 899 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 492 χιλ. ή σε ποσοστό 35,4%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 371 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 141 χιλ. ή 27,6%.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημειώθηκε μείωση κατά 17 χιλ. ή 8,1% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 188 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων μετρήθηκαν 73 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 3 χιλ. ή 3,5%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου 116 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 13 χιλ. ή 12,5% και στο αεροδρόμιο της Κω 33 χιλ. αφίξεις, με αύξηση 1 χιλ. ή 3,3%.

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε μείωση κατά 1 χιλ. ή 3,4% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 18 χιλ. ενώ στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 39 χιλ. αφίξεις με αύξηση 11 χιλ. ή σε ποσοστό 38,7%.

Η Κέρκυρα είχε 69 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και αύξηση 6 χιλ. ή 9,5%. Τέλος, στο Άκτιο και την Ζάκυνθο καταγράφηκαν 12 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 7 χιλ. ή 153% και 2 χιλ. ή 16,6% αντίστοιχα.

Συνολικά, όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, με εξαίρεση τη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου σημειώθηκε μείωση (19 χιλ. ή 6,9%) ενώ καταγράφηκαν 261 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 149 χιλ. έναντι 135 την αντίστοιχη περίοδο του 2019 σημειώνοντας αύξηση 14 χιλ. ή 10,3%. Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 56 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 10 χιλ. ή 22,0%. Τέλος, στην γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση 14 χιλ. ή 16% ενώ καταγράφηκαν 100 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Χειρόφρενο στις οδικές αφίξεις 

Οι οδικές αφίξεις στον αντίποδα προς το παρόν μένουν πίσω. Όπως δείχνει το στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, στο τετράμηνο καταγράφηκαν 902 χιλ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 55,6% ή 1,1 εκατ. οδικές αφίξεις. Τον Απρίλιο είχαμε 320 χιλ. αφίξεις και μείωση κατά 51,8% ή 343 χιλ. οδικές αφίξεις.

Πηγή: imerisia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ