31 C
Rhodes
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Δημοπρατείται άμεσα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή», έδωσε το “πράσινο φως” για την δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 17,45 εκατ. €

Γιώργος Χατζημάρκος: «Υποδομές, θωράκιση και έργα ζωής. Καθημερινά, γιατί κάποιοι αντέχουν»

Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, κρίσιμης σημασίας για το νησιωτικό οικοσύστημα,  η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Υπολειμματικών Σύμμεικτων και Βιοαποβλήτων Νήσου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  δρομολογείται από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απόρροια της εντατικής και συστηματικής δουλειάς, για να κλείσουν βαθιές πληγές και να καλυφθούν κενά δεκαετιών.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή», ενέκρινε  τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 17.445.868,04 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Σημειώνεται ότι κύριος του έργου είναι ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ενώ Φορέας κατασκευής και υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βάσει  Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων.

Αποτελεί κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο, με στόχο την ορθολογικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σύμφωνα με τον Περιφερειακό και Εθνικό σχεδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για την επεξεργασία με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση 5.300 τν/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες καθώς και την κομποστοποίσηση σε διακριτή γραμμή 850 τν/έτος χωριστά συλλεγέντων βιοαποβλήτων (τροφίμων και πρασίνων-κλαδεμάτων) από τη νήσο Νάξο.

Το έργο θα χωροθετηθεί εντός του οικοπέδου του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Νάξου, συνολικής έκτασης 170.000 m2 περίπου. Μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας ο ΧΥΤΑ θα μετατραπεί σε ΧΥΤ Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για τη διάθεση υπολειμματικών απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦoΔΣΑ, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε  σχετικά:

«Υποδομές, θωράκιση και έργα ζωής. Καθημερινά.

Αυτή είναι η πολιτική που εμείς πρεσβεύουμε, αγαπάμε και υπηρετούμε.

Σε έναν τόπο που χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια να καλύψει κενά δεκαετιών, σε όλα τα θέματα, στην πιο σκληρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Καθημερινά.

Στη Νάξο, ήταν η συνεργασία του “κακού” ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας, που τον στηρίζει τεχνικά, που έδωσε τα αποτελέσματα που το νησί έχει ανάγκη. H έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο νησί, οδηγεί το έργο στην άμεση δημοπράτηση του.

Ενάντια σε κραυγές, λαϊκισμό και ανακρίβειες, η δουλειά ήταν σταθερή.

Γιατί, κάποιοι αντέχουν σε όλα αυτά και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο μόνο στο καθήκον και στο Αύριο».

Η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει :

α) Κατασκευή του έργου (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ) και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ)

β) Υπηρεσία κανονικής λειτουργίας της ΜΕΑ και της ΜΕΒΑ για έξι (6) έτη.

γ) Δικαίωμα προαίρεσης για την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του ΧΥΤ με ανώτατο χρόνο τα έξι (6) έτη.

δ) Δικαίωμα προαίρεσης για τη κανονική λειτουργία του συνόλου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ) και του ΧΥΤ για έξι (6) επιπλέον έτη.

ε) Δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, με σκοπό η εγκατάσταση να συνεισφέρει στην σταδιακή επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΑ για το 2030.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ογδόντα επτά (87) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Οι πρώτοι δεκαπέντε (15) μήνες αφορούν στην κατασκευή, την προμήθεια του εξοπλισμού και την 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι εβδομήντα δύο (72) μήνες την κανονική λειτουργία του έργου.

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κάρπαθο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Σε συνέχεια των επισκέψεών του στα νησιά, ο Αντιπεριφερειάρχης...

Εντατικές εργασίες αποκατάστασης στην Παραλία της Γλύστρας

Με την συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική πυρκαγιά...

Κλάδεμα δέντρων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, θα...