31 C
Rhodes
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2023-Δωρεάν είσοδος & ξεναγήσεις στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2023

Στις 18 Μαΐου έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, κάθε χρόνο αφιερωμένος σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέτος, το 2023, ο εορτασμός θα έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Έτσι, όπως αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, «Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής

Στόχος 13 Δράση για την κλιματική αλλαγή

Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.»

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, είναι σαφώς προσδιορισμένο προς αυτούς τους στόχους. Ένα Μουσείο ανοικτό στην τοπική κοινωνία, συμπράττει και φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα, με αφορμή τα δεκάδες έργα της συλλογής του Μουσείου που εμπνέονται από τη φύση και το μοναδικό ελληνικό τοπίο, έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία, που αφορούν τη φύση, την οικολογία, το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του και προσφέρει δωρεάν είσοδοκαι ξεναγήσεις σε όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Ρόδου που θα το επισκεφτούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώροι του Μουσείου θα λειτουργήσουν ως εξής:

Νεστορίδειο Μέλαθρο(Πλ. Γαβριήλ Χαρίτου – «100 Χουρμαδιές»)

10:00 έως 22:00 (τελευταία είσοδος 21:30) Εκθέσεις: «ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών τον 16ο – 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση»

«Τοπιογραφία»

«Βάλιας Σεμερτζίδης»

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Παλαιό Συσσίτιο, Μεσαιωνική Πόλη)

10:00 έως 20:00 (τελευταία είσοδος 19:30) Έκθεση: «Η Δύση συναντά την Ανατολή μέσα από την Κεραμική»

Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου Μελάθρου (Οδός Πάολας Νεστορίδη, Πρώην Κω)

10:00 έως 22:00

Έκθεση: «Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο»

Τέλος, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου, θα τρέχουν κυκλικά ενημερώσεις για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, και Εκπαιδευτικά Προγράμματα με θέμα «Τέχνη, Εκπαίδευση, Περιβάλλον» από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου. Ο πρώτος κύκλος θα ξεκινήσει στις 19:00 και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 20:30. Κάθε κύκλος θα διαρκέσει περίπου 60-70 λεπτά και η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε κάθε σημείο του.

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κάρπαθο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Σε συνέχεια των επισκέψεών του στα νησιά, ο Αντιπεριφερειάρχης...

Εντατικές εργασίες αποκατάστασης στην Παραλία της Γλύστρας

Με την συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική πυρκαγιά...

Κλάδεμα δέντρων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, θα...