15.4 C
Rhodes
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικότητα 94,1%-Αίτημα για έγκριση στον FDA

Αγωνία επικρατεί στην αγορά για το πως μετά τον Απρίλιο κι εφόσον πάνε όλα καλά θα μπορέσουν χιλιάδες επαγγελματίες να αποπληρώσουν τα συσσωρευμένα χρέη τους σε 12 ή σε 24 δόσεις, όπως σήμερα προβλέπεται.

Γι’ αυτό στην ατζέντα έχει μπει το θέμα μιας νέας ρύθμισης. Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA εξειδικεύοντας τα μέτρα που έρχονται δεν απέκλεισε μία νέα ρύθμιση οφειλών 100 -120 δόσεων, αλλά έκανε σαφές πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. «Σήμερα δεν έχω να προσθέσω κάτι», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η δυναμική της υγειονομικής κρίσης», προσθέτοντας πως «ακολουθούμε τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο και θα δούμε πως θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες υγειονομική κρίση και ανάλογα θα αντιδράσουμε.»

Μπορεί η αγορά να πιέζει για νέες ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμα και «κούρεμα» των χρεών, ωστόσο οι θεσμοί είναι άκρως επιφυλακτικοί και το έχουν ήδη διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο που είναι ήδη επιφυλακτικό όπως φαίνεται από τις δημόσιες δηλώσεις.

Εδώ και μέρες το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι τα μόνα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Βέβαια οι μεγάλες ρυθμίσεις φορολογικών- ασφαλιστικών οφειλών δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και επηρεάζουν το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, οι οποίες έχουν παγώσει ως τις 31 Απριλίου. Σε αυτές προστίθενται οι πληρωμές ΦΠΑ του Νοεμβρίου, καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων για τον τρέχοντα μήνα. Επίσης υπάρχουν φόροι και εισφορές του καλοκαιριού, οι οποίοι έπρεπε να πληρωθούν κανονικά, όπως επίσης οι αντίστοιχες υποχρεώσεις της δεύτερης καραντίνας (φόρος εισοδήματος φυσικών- νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ), που δεν έχουν ανασταλεί. Με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά είναι προφανές ότι και γι’ αυτές τις υποχρεώσεις υπάρχει ζήτημα πώς θα εξοφληθούν κι αν φτάνει η παροχή ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα, ήδη σχεδιάζεται η 5η φάση ενώ ότι μετά τη συνάντηση των επαγγελματιών της εστίασης με το Γ.Γ. Καταναλωτή, φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο δείχνει να επανεξετάζει τους όρους του 1ου κύκλου, προς την κατεύθυνση της μετατροπής της κατά το ήμισυ σε επιχορηγήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστρεπτέας προκαταβολής αναδεικνύει την αδυναμία των άλλων χρηματοδοτικών “εργαλείων” να φτάσουν ως τους “μικρούς”. Σύμφωνα με την έκθεση SAFE της Κομισιόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόλις το 30% των επιχειρήσεων, που υπέβαλαν αίτημα για δάνειο, δανειοδοτήθηκε με το σύνολο του ποσού που αιτήθηκε, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ-27 ανέρχεται σε 70%. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 20% των ΜμΕ στο συνολικό δείγμα, δεν κατάφερε να δανειοδοτηθεί με το ποσό που αιτήθηκε σε επίπεδο ΕΕ-27, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 38%. Σε επίπεδο ΕΕ-27, το 6% απορρίφθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό απόρριψης στο δείγμα των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 20%.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr του Γιώργου Αλεξάκη

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα παράταση στο πλαφόν για τις αυξήσεις ενοικίων σε μαγαζιά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο μια ακόμη...

Κατώτατος μισθός: Στο ΦΕΚ η απόφαση – Αυξάνεται από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ

Ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές υπολογίζεται...

Ανδρουλάκης: Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μετά από μήνες...

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Δείτε την εισήγηση στο υπουργικό

Αρχές Ιουλίου οι δεύτερες κάλπες αν χρειαστεί - Οι...