Εκνερισμένος από τις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει την απειλή του ανοίγματος των συνόρων. Καθώς το θέμα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα με όσα προκαλεί ο Λουκασένκο στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας, ο Τούρκος Πρόεδρος επαναφέρει τις απειλές του.

Στη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Ερντπγάν εξέφρασε εκ νέου την ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «όλη Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «διάλεξε λάθος γείτονα».

«Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια βάση, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αμερικανική βάση. Εγώ δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν τις συγκεντρώσουμε όλες, έχουμε τέτοια εικόνα όπου όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης πρόσθεσε πως «η Αλεξανδρούπολη είναι μια μικρή περιοχή σε όλη αυτή την εικόνα. Όλα αυτά γιατί γίνονται, για ποιο λόγο συμβαίνουν; Εγώ αυτά τα είπα στον Μπάιντεν, όπως και οι αρμόδιοι οι υπoυργοί άμυνας και Εξωτερικών δίνουν απαντήσεις με υπεκφυγές. Δεν είναι έντιμοι. Οι HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση του να έχουν επιλέξει στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα».

Ως προς το μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι αχαριστία να λέει πως “η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος” ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Εμείς αν ανοίξουμε τα σύνορα μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα, τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ξέρω. Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο».

Είπε επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοι του περνούν τις ημέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν προκαλούν εμπιστοσύνη».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «σε αριθμό στρατιωτών, όπως και σε οικονομική βοήθεια, η Τουρκία είναι στις πρώτες 7 χώρες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια τέτοια εικόνα. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Όμως εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Εμείς είμαστε η ασφάλεια αυτής της περιοχής».

Πηγή: Reporter.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here