28.1 C
Rhodes
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Η Κυβέρνηση επιχειρεί μια βεβιασμένη αναδιανομή, με την υποτίμηση της μεσαίας και μικρής ακίνητης περιουσίας, προς όφελος των μεγάλων ιδιοκτησιών

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι, εν μέσω πανδημίας και με τη Βουλή να μην λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση, φέρνει νομοσχέδια που είναι ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας και του Δημοσίου. Ενώ σχολίασε πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ επιχειρούν μία βεβιασμένη αναδιανομή, με την υποτίμηση της αξίας της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, αλλά κρύβουν «δωράκια» και πριμοδοτήσεις για τις μεγάλες ιδιοκτησίες.

 Το νέο χωροταξικό της Κυβέρνησης θέτει σε ομηρία τους μικρούς ιδιοκτήτες
«Με το νομοσχέδιο αυτό η μεσαία και η μικρή περιουσία χάνει την αξία της, με αποτέλεσμα ο κόσμος που έχει υποθηκεύσει την περιουσία του, να βρεθεί με σαφώς μικρότερης αξίας ακίνητα. Η ΝΔ κομπάζει ότι φέρνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, αλλά η ουσία είναι ότι επιβάλλει μια ανάπτυξη που ωφελεί μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν ευνοεί τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία και σαφέστατα δεν ευνοεί το ίδιο το περιβάλλον».
Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της Κυβέρνηση, αλλάζουν τις ισορροπίες στον Τουρισμό, υπέρ των μεγάλων συμφερόντων
«Την ίδια ώρα όμως που υποτιμάται η μικρή περιουσία, οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, σκανδαλωδώς, ευνοούν τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Βλέπουμε ότι σε όλο το Νομοσχέδιο ευνοούνται, μέσω εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων, οι μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ νομοθετείται και η αύξηση των συντελεστών δόμησης, για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Πλέον ένα ξενοδοχείο θα μπορεί να οικοδομείται και στα 4 στρέμματα».
Με το νέο αυτό χωροταξικό και πολεοδομικό, η Κυβέρνηση, εμμονικά στηρίζει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, ευνοώντας την οικοδόμηση μεγάλων εγκαταστάσεων, καθ’ υπόδειξη του ΣΕΤΕ και στηρίζοντας τα μεγάλα συμφέροντα. Η επιλογή αυτή όμως είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ανταποκρίνεται στο σύγχρονο μοντέλο του Τουρισμού που διαμορφώνεται, αφού ο τελευταίος χρόνος αυτό που μας έδειξε είναι πως, στην μετά την πανδημία, ο Τουρισμός δε θα βασίζεται πάνω στο μαζικό μοντέλο και δεν θα λειτουργεί με τους ίδιους όρους. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αλλά συνεχίζει στα ίδια πρότυπα, εξυπηρετώντας μόνο τους μεγάλους της τουριστικής αγοράς».
Σπάει ο σχεδιασμός για τα ενιαία τοπικά πολεοδομικά σχέδια
«Είναι ψέμα ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προχωρήσει τη διαδικασία για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναθέσει μελέτη και είχε εξασφαλίσει, για την υλοποίησή τους, τη χρηματοδότηση με το «Ειδικό πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού για εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων (ΦΕΚ 1620/Β/10-05-2019). Ήταν επιλογή της ΝΔ, αν και ήταν έτοιμη η διαδικασία, το θεσμικό πλαίσιο και οι πόροι, να μην προχωρήσει τα τοπικά χωροταξικά σχέδια».
«Αντί λοιπόν να ακολουθήσει η Κυβέρνηση τον σχεδιασμό που αφήσαμε για τα τοπικά πολεοδομικά, και που ήταν ενιαίος για κάθε Δήμο, τα διασπά σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, αυξάνοντας τον αριθμό και μετατρέποντας τα σε κουρελού».
«Επίσης, ενώ βαρύγδουπα δηλώνει ο Υπουργός ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των σχεδίων και ότι θα γίνουν γρήγορα και μαζικά, ξεχνάει πως ο χρόνος εκπόνησης ενός τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, εξαρτάται από τα εργαλεία που έχει ο μελετητής στα χέρια του. Όταν η Κυβέρνηση έχει δυναμιτίσει τα εργαλεία αυτά, όπως τους δασικούς χάρτες που τους σταμάτησε, τους κτηματολογικούς που ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει, τους χαρακτηρισμούς των οδών που δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο, τις οριοθετήσεις ρεμάτων που τις κάνει κάθε ιδιώτης μόνος του, τις οριοθετήσεις και τον καθορισμό των αρχαιολογικών ζωνών, πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν τελικά αυτά τα τοπικά χωροταξικά;».
Η αλαζονεία της ΝΔ
«Απαντώντας στον κ. Υπουργό, σχετικά με ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ βρίσκεται δήθεν σε πανικό εξαιτίας των δημοσκοπήσεων, θα ήθελα να του πω ότι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται δεν έχουν σκοπό την καταγραφή της τάσης των πολιτών, αλλά τη διαμόρφωση της τάσης των πολιτών. Αλλά ακόμη και έτσι, ακόμη και αν όλοι ξέρουμε πως αυτές διενεργούνται, αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρό είναι πως δείχνουν την Κυβέρνηση να χάνει σε δημοτικότητα και το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, να κερδίζει.
Όμως είναι τραγικό να παραδέχεστε ότι νομοθετείτε με βάση τις δημοσκοπήσεις και να ομολογείτε στον ελληνικό λαό πως όσο είστε ψηλά στα νούμερα, θα κάνετε ό,τι γουστάρετε και θα εξυπηρετείτε όποιους θέλετε. Αυτή η αλαζονεία δεν θα σας βγει σε καλό και πολύ σύντομα θα δείτε ότι ακόμα και οι δημοσκοπήσεις θα αλλάξουν δραματικά, κατά σας».

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλο περιβαλλοντικό έργο από τη Λέσχη Lions Helioussa Ρόδου

Σε κλίμα ενθουσιασμού, ικανοποίησης και κυρίως αναγεννημένης ελπίδας εγκαινιάσθηκε...

Εντολή για την κατάθεση μήνυσης κατά της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr έδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Την εντολή για την κατάθεση μήνυσης κατά της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr,...

Γ. Μανιάτης: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!”

"Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την μεγαλύτερη τιμή της...

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε το μεγαλείο της κοινωνικής προσφοράς του Ρ.Ο.ΤΑ»

Σε ουσιαστική συνεργασία με τον Ροδιακό Όμιλο Ταχυπλόων, (Ρ.Ο.ΤΑ.)...