11 C
Rhodes
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή της Όμικρον «Κράκεν» – Έξι κρούσματα

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 «Κράκεν» του κορονοϊού έφτασε και στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του (2-8 Ιανουαρίου) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 «Κράκεν» του κορονοϊού έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 233.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι (+2% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα.

Κορονοϊός: Η μεταδοτικότητα και τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής «Κράκεν»

Την ανησυχία της έχει εκφράσει η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η «Κράκεν» είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί. Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

Πηγή: newsit.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατώτατος μισθός: Στο ΦΕΚ η απόφαση – Αυξάνεται από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ

Ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές υπολογίζεται...

Ανδρουλάκης: Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μετά από μήνες...

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Δείτε την εισήγηση στο υπουργικό

Αρχές Ιουλίου οι δεύτερες κάλπες αν χρειαστεί - Οι...

Κορονοϊός: Τέλος από σήμερα τα rapid test στην εργασία και οι μάσκες στα ΜΜΜ – Πού παραμένουν

Τέλος στα προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού βάζει από σήμερα, τουλάχιστον μέχρι τις...