31 C
Rhodes
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Μεγάλο περιβαλλοντικό έργο από τη Λέσχη Lions Helioussa Ρόδου

Σε κλίμα ενθουσιασμού, ικανοποίησης και κυρίως αναγεννημένης ελπίδας εγκαινιάσθηκε από τη Λέσχη LionsHelioussa Ρόδου το μεγάλο έργο δημιουργίας υποδομών άρδευσης 50 στρεμμάτων τριπλά καμένης δασικής έκτασης στην περιοχή Καλαθόβουνος, κοντά στο φράγμα Γαδουρά. Για την ίδια περιοχή, όπως υιοθετήθηκε από τις «Ηλιούσσες» διασφαλίστηκε η φροντίδα της αυτοφυούς βλάστησης, όπως και η άμεση εφαρμογή της μελέτης αναδάσωσης που ήδη εκπονείται. Το έργο υλοποιήθηκε από την οργάνωση «Για τη φύση».

«Το νερό δεν είναι αυτονόητο και ως αντίσταση στις ακραία υψηλές θερμοκρασίες που  βιώνουμε στο νησί μας, αποφασίσαμε ως Λέσχη LionsHelioussa Ρόδου τη δημιουργία υποδομών άρδευσης της περιοχής αυτής ώστε η αυτοφυής βλάστηση, όπως και οι αναδασώσεις να μπορούν να έχουν μέλλον» τόνισε στη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος της «LionsHelioussa Ρόδου» Μαρία Μπαφίτη και τόνισε:

«Με το έργο αυτό διασφαλίσθηκε η πλήρης άρδευση της έκτασης και παράλληλα διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε πολύσύντομα τα ελάφια της περιοχής να έχουν νερό και να μην βγαίνουν στους δρόμους ή στις παρακείμενες καλλιεργημένες εκτάσεις αναζητώντας να ξεδιψάσουν».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας τέθηκε σε λειτουργία η αυτόνομη αντλία και αμέσως δόθηκε νερό σε όλη την αρδευόμενη έκταση των 50 στρεμμάτων.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, τόσο ο κ. Χρήστος Ευστρατίου ως Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης της ΠεριφέρειαςΝοτίου Αιγαίου, όσο και ο κ. Γιώργος Πάττας ως αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου. Οι δύο εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης τόνισαν τη σπουδαιότητα του έργου και στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη ενεργούς κινητοποίησης όλων προς την κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Παρούσες και παρόντες στην κορυφή του βουνού και ενεργές παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, ήταν: η κυβερνήτης του Θέματος 117Α Μαρία Πολίτου , η πρόεδρος ζώνης Μάτα Γιάννου, η πρόεδρος της Λέσχης Χάλκη Ελένη Ρουμελιώτη, πλήθος μελών και φίλων των Lions, καθώς επίσης ο επικεφαλής της οργάνωσης «Για τη φύση» Νεκτάριος Καλογήρου μαζί με τα καταστατικά μέλη της διοίκησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη δράσηχρηματοδοτήθηκε από ανώνυμη δωρήτρια, φίλη της Λέσχης LionsHelioussa Ρόδου.

Αναλυτικά, η ομιλία της προέδρου της Λέσχης LionsHelioussa Ρόδου Μαρίας Μπαφίτη έχει ως ακολούθως:

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής.

Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος του όμορφου νησιού μας καταστρέφοντας στο πέρασμά της τεράστιες εκτάσεις του δασικού μας πλούτου. 

Χιλιάδες δέντρα, ζώα, οικήματα και άλλα κάηκαν ολοσχερώς , σε μια τραγωδία που τότε φάνταζε ατελείωτη.

 Εμείς στη λέσχη LionsHelioussaRhodes  στεκόμενοι πάνω στις στάχτες τις φωτιάς  θέτουμε το λιθαράκι μας για την αναγέννηση, μέσα από την μαυρίλα της καταστροφής υπάρχει και η αχτίδα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς,  με ακλόνητο πείσμα να προστατέψουμε τον τόπο μας που τόσο αγαπάμε και η Ρόδος μας να ξαναγίνει όμορφη, γιατί η ομορφιά είναι μέσα μας και καμιά φωτιά δεν μπορεί να μας την πάρει. Διότι η ζωή μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες. Το δάσος κάηκε αλλά με την βοήθεια όλων μας μαζί με την πολιτεία θα προσπαθήσουμε όλα να τα φτιάξουμε όπως πριν.

Η Λέσχη lionshellioussaRhodos όπως και εκείνες τις δύσκολες μέρες του περασμένου Ιουλίου άμεσα δραστηριοποιήθηκε για βοήθεια, από την πρώτη κιόλας στιγμή συγκέντρωσε υλικό σε συνεννόηση με την πολιτική προστασία και διατέθηκε όπου κρίνονταν απαραίτητο,  ενισχύσαμε τον επιχειρησιακό πυροσβεστικό εξοπλισμό που μας ζητήθηκε.

Επιπλέον Παραδόθηκε φαρμακευτικό υλικό προς την πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου και νερά από το Θέμα 117Α και από  τις αδελφές λέσχες την Κύπρου!!

Επίσης μετά την άμεση κινητοποίηση της κυβερνήτη μας Μαρίας Πολίτου το Διεθνές ίδρυμα των Lions, L. C. I. F. ( Lionsclubinternationalfoundation) ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους 5.000 δολαρίων για τις πυρόπληκτες περιοχές Ρόδου τα οποία και διατέθηκαν άμεσα.

Όπως τότε λοιπόν έτσι και τώρα η Λέσχη LionsHellioussaRhodos γρήγορα , άμεσα και με πολύ αγάπη για τον τόπο μας αγκαλιάσαμε το έργο της οργάνωσης «Για τη φύση» στις καμένες δασικές εκτάσεις του νησιού μας και με την επιχορήγηση της υψηλής δωρήτριας έχουμε επιτύχει:

Για πρώτη φορά την πλήρη άρδευση τριπλά καμένης δασικής περιοχής συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων.

  • Το σύστημα περιλαμβάνει ακτινωτές σωληνώσεις χιλιομέτρων, με βάνες και διανομείς ώστε να γίνεται ο κάθε φορά έλεγχος της διανομής του νερού.
  • Κεντρικούς διανομής νερού, υψηλής πίεσης για την κάλυψη της έκτασης.
  • Αντλία και σύνδεσή της με την κεντρική δεξαμενή.

Με την άρδευση της περιοχής, θα αναπτυχθούν τα νέα μας δέντρα όπως αυτά φυτεύθηκαν και θα συνεχίσουν να φυτεύονται μέχρι το τέλος του έτους για την πλήρη κάλυψη της έκτασης των 50 στρεμμάτων.

Όμως,είναι ακόμα πιο σημαντικό ότι μετο σύστημα άρδευσης θα στηριχθείη ανάπτυξη της αυτοφυούς βλάστησης και μαζί της, με το νερό θα πρασινίσει ολόκληρη η περιοχή. Μαζί με τα δασικά είδη δέντρων και θάμνων, θα φυτρώσει χορτάρι και χαμηλή βλάστηση, δίνοντας έτσι τροφή (και νερό) σε ένα μικρό πληθυσμό ελαφιών και αιγοπροβάτων, κρατώντας τα εδώ, μακριά από τις καλλιέργειες των αγροτών. Εδώ θα βρίσκονται μακριά και από τους κεντρικούς οδικούς άξονες του νησιού μας.

Μέσα από την καρδιά μας ευχαριστούμε την μεγάλη μας χορηγό, μια υπέροχη γυναίκα φίλη της Ρόδου και της Λέσχης μας για την επίτευξη αυτού του όμορφου σκοπού».

Μαρία Μπαφίτη

Πρόεδρος Lions Ηλιούσσα Ρόδου 2023-2024

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κάρπαθο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Σε συνέχεια των επισκέψεών του στα νησιά, ο Αντιπεριφερειάρχης...

Εντατικές εργασίες αποκατάστασης στην Παραλία της Γλύστρας

Με την συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική πυρκαγιά...

Κλάδεμα δέντρων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, θα...