16.6 C
Rhodes
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΝΕ ΚΙΝΑΛ Δωδεκανήσου: Δραματική η κατάσταση στο Νοσοκομείου της Ρόδου – Οι ευθύνες της Κυβέρνησης μεγάλες

Δραματική η κατάσταση στο Νοσοκομείου της Ρόδου και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει σαφή πρόταση για «άνοιγμα με ασφάλεια».

Δραματική εξελίσσεται η κατάσταση και στο Νοσοκομείου της Ρόδου, όπως δυστυχώς στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Εκατοντάδες ασθενείς με covid-19 έχουν νοσηλευτεί και η διοίκηση του αναγκάζεται να θέσει το Νοσοκομείο της Ρόδου σε υπολειτουργία (μειωμένα χειρουργεία, επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, κ.λπ.).

Το βάρος το σηκώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι διπλές βάρδιες, υπερωρίες και ρεπό που υποχρεωτικά δεν λαμβάνονται, είναι πάγια τακτική, φέροντας τους εργαζόμενους στα όρια των αντοχών τους, ίσως και πέραν αυτών. Προσωπικό που πέραν του εργασιακού φόρτου, είναι εκτεθειμένο όσο κανείς άλλος στον φονικό ιό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά θετικών κρουσμάτων ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Σύμφωνα και με καταγγελίες του συλλόγου των εργαζομένων, σημαντική αιτία αποτελεί η έλλειψη σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούνται επακριβώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τη Διοίκηση, η διαδικασία της καραντίνας για όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και την αποδυνάμωση του υγειονομικού προσωπικού.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, που απεύθυνε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, τονίζοντας ότι «το νοσοκομείο της Ρόδου, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, μετατρέπεται σε μια μεγάλη υγειονομική βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς του νησιού», αναφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο:

 • Την άμεση ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και να εξασφαλιστεί για κάθε ασθενή που εισέρχεται εντός, πρώτα επιβεβαιωμένο αρνητικό τεστ, είτε αφορά τα επείγοντα περιστατικά, είτε τακτικά ιατρεία και διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να προφυλαχθεί το υγειονομικό προσωπικό αλλά και οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς.
 • Την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπάρχουν προσλήψεις που ενώ έχουν εγκριθεί δεν προχωράνε λόγω γραφειοκρατίας.
 • Την άμεση προμήθεια επαρκούς αριθμού αντιδραστηρίων για να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι κάθε βδομάδα τεστ και οι ασθενείς-επισκέπτες.
 • Την άμεση προμήθεια επαρκούς αριθμού γαντιών, μασκών υψηλής προστασίας, προσωπίδων και στολών για όλα τα τμήματα και κλινικές.
 • Την πιστή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που προβλέπει όσοι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή covid να εφαρμόσουν την προβλεπόμενη καραντίνα.
 • Την ένταξη όλων των εργαζόμενων του ΕΣΥ στα ΒΑΕ και όποιο επίδομα δοθεί, να δοθεί χωρίς εξαίρεση σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως πλέον και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, σύμφωνα και με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πιστεύει ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν. Η χώρα εισήλθε στην τουριστική περίοδο χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας «ξέφραγο αμπέλι». Η σχολική περίοδος άρχισε με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το 2ο (αναμενόμενο) κύμα της πανδημίας, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση.

Δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι τη χρήση μεγάλων κονδυλίων σε δαπάνες δημοσιότητας, με προφανή στόχο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, αντί να επενδύσει στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε αντίθεση με αυτούς που αρκούνται να ρίχνουν το βάρος των ευθυνών στους πολίτες ή ακόμη χειρότερα με εκείνους που επιλέγουν να βάλλουν κατά του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που δίνει καθημερινά τη μάχη, το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει σαφή πρόταση, ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το «άνοιγμα με ασφάλεια»:

 • Η κυβέρνηση να υιοθετήσει την στρατηγική «τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση» και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. 
 • Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του, με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και Δώρο Χριστουγέννων.
 • Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων και να καθιερωθεί η συνταγογράφηση των τεστ με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια και βεβαίως η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, ως Νομαρχιακή Επιτροπή το Κινήματος Αλλαγής στα νοτιά Δωδεκάνησα, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δωδεκανήσου, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, να συστρατευτούν για τη:

 • Δημιουργία κέντρου Τηλεϊατρικής, ειδικά για την αντιμετώπιση της νόσου Covid 19, ώστε σε 24ωρη βάση οι γιατροί των μικρών νησιών και των Κέντρων Υγείας να μπορούν να απευθύνονται προς υποστήριξη.
 • Άμεση έναρξη 24ωρης λειτουργίας του ιατρείου Γενναδίου, αλλά και των ιατρείων των νησιών, με παράλληλη θεσμοθέτηση της 24ωρης λειτουργίας των Πολυδύναμων και Περιφερειακών ιατρείων, ώστε ιατροί και προσωπικό να μπορούν να αποζημιώνονται για τις εφημερίες που εκ των πραγμάτων καλούνται να εκτελέσουν.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ν.Ε. Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Παππάς: Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, συνεχίζει να στηρίζει τα νησιά μας

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και η Γενική...

ΔΕΥΑΡ: Διακοπή Υδροδότησης Τ.Κ. Φανών

 H ΔΕΥΑ Ρόδου ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι την...