Κανέναν δεν έπεισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Υπενθυμίζουμε ότι για την Ελλάδα με απόφαση του ECOFIN τον Δεκέμβριο του 2021, άνοιξε ο δρόμος για τη δυνατότητα εφαρμογής ειδικών μειωμένων έως 30% συντελεστών ΦΠΑ σε μόνιμη βάση, στα νησιά του Αιγαίου όμως ο κ. Σταϊκούρας, για ακόμα μια φορά δεν ήταν ξεκάθαρος.

Δεν έδωσε καμία διαβεβαίωση στους τοπικούς παράγοντες πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα διορθώσει την ολέθρια για τα νησιά μας απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των νησιών με τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην καθημερινότητα των νησιωτών όσο και στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο κ. Σταϊκούρας αντί να μας παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών και ενεργειών κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, μας είπε πως θα πρέπει για να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, προφανώς για να οχυρωθεί πίσω από δικαιολογίες ώστε όταν θα παρέλθει το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση!

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον υπουργό Οικονομικών ότι από κανένα επίσημο στοιχείο και καμία τεκμηριωμένη έρευνα δεν προκύπτει αύξηση των κρατικών εσόδων από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη διατήρησή τους μόνο σε όσα νησιά επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

Να σταματήσει λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ τον εμπαιγμό των νησιωτών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και την πρόοδο των νησιών και αντί να συνεχίζει την αντι-νησιωτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε αμαχητί ένα δίκαια κεκτημένο καθεστώς προστασίας της νησιωτικότητας, να φροντίσει να αποκαταστήσει την κατάφωρη αδικία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ώστε να είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2023.

Μπορεί η απόφαση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ να φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να «εξυπηρετηθεί» κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Ρόδος, 22Ιουλίου 2022

Γραφείο Τύπου Ν.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ