16 C
Rhodes
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παναγιωτόπουλος: Πρόσθετα μέτρα και για τους εμβολιασμένους

Αναγκαία είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων για τον κορονοϊού που θα αφορούν και εμβολιασμένους τόνισε καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Όπως σημείωσε «αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού». 

«Πρέπει να ετοιμαστούμε και για πρόσθετα μέτρα. Πρέπει να γίνει σχεδιασμός για αυτά, ανεξάρτητα από πότε θα ληφθούν. Πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και στην πληρότητα. Ακόμα τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο. Αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να αφορούν και τους μεν και τους δε. Αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού. Εξού και η σύσταση ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα και να μη συγχρωτίζονται», δήλωσε στον ΣΚΑΪ

Μείωση συγχρωτισμού και μπαράζ ελέγχων

Επιπρόσθετα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι  στην παρούσα φάση πρέπει πάση θυσία να μειωθούν οι ευκαιρίες συγχρωτισμού και να γίνονται οι έλεγχοι που χρειάζονται παντού και πάντα. 

«Είναι ευοίωνο το γεγονός ότι υπάρχει μια επιπέδωση, αλλά η σταθεροποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε κι ένα κρίσιμο μέτρο προφανώς και είναι ο εμβολιασμός, αλλά και η αποφυγή συγχρωτισμού και η μάσκα», επισήμανε.

Τι είπε για την Όμικρον

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε ότι έχουμε κάποιες έμμεσες ενδείξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι ενδέχεται το στέλεχος αυτό να είναι πιο μεταδοτικό και ίσως να ξεφεύγει μερικώς από το εμβόλιο. «Το εμβόλιο που έχουμε κάνει παρέχει έναν βαθμό προστασίας και αυτό είναι σημαντικό. Άρα, και με την Όμικρον μπροστά μας γίνεται πιο επιτακτικό να εμβολιαστούμε. Από την άλλη, υπάρχει ένα ευνοϊκό σενάριο, να είναι πιο ήπια η νόσος», επισήμανε. 

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μπορεί η νόσος να έχει άλλη συμπεριφορά στις χώρες της Νότιας Αφρικής, καθώς εκεί ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και συγκεκριμένα 5% στη Νότια Αφρική και 4% στη Μποτσουάνα, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 22%. 

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έως 27/3 οι αιτήσεις για την ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ, μέσω ΕΣΠΑ

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει την παράταση...

Επίδομα θέρμανσης: Ερχονται ακόμη δύο πληρωμές, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της επόμενης δόσης του επιδόματος...

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ερχεται πλατφόρμα για «μπλόκο» στο τεκμαρτό εισόδημα – Η διαδικασία

Τι μπορεί να κάνει μετά ο ελεύθερος επαγγελματίας,που θεωρεί...