19.3 C
Rhodes
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Παπαθανάσης: Άνοιγμα με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών–Ποιοι κλάδοι «προηγούνται»

Για το άνοιγμα της αγοράς και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Αύριο Δευτέρα ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα με αυστηρά μέτρα και κανόνες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης στο Mega, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν ημερομηνίες σχετικά με το επόμενο βήμα, δηλαδή σχετικά με το πότε και ποιοι κλάδοι θα είναι οι επόμενοι που θα ανοίξουν. Πάντως «σαφώς τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία και το λιανικό εμπόριο θα ανοίξουν νωρίτερα από την εστίαση. Το πότε θα ανοίξει το καθετί και τι επίδραση θα έχει στη διασπορά του ιού θα πρέπει να το δούμε. Ας αναμένουμε αυτήν την εβδομάδα που είναι κρίσιμη καθώς οι ειδικοί επιστήμονες θα προτείνουν τι πρέπει να γίνει».

Συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο εμβολιασμός. «Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση όλες και όλοι να εμβολιαστούμε γιατί θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση και να επανέλθουμε στην κανονικότητα» είπε ο κ. Παπαθανάσης, συμπληρώνοντας πως ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για μια οικονομία είναι η οικονομία-φυσαρμόνικα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένει να δει την εξέλιξη των κρουσμάτων και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις.

Στήριξη εργαζομένων-επιχειρήσεων

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, θα γίνει «γέφυρα» με την Επιστρεπτέα 5 και όπως έγινε διεύρυνση της περιμέτρου της Επιστρεπτέας 4 με μη επιστρεπτέο κομμάτι, το ίδιο θα συμβεί με την Επιστρεπτέα 5. Επίσης έρχεται Επιστρεπτέα 6.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα νέα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα και αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν τα προγράμματα τους. Τα προγράμματα θα λήξουν χωρίς παράταση στις 31 Μαρτίου και οι υποβολές θα γίνουν στο ependyseis.gr.

Έδωσε εξάλλου το συνολικό πλαίσιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τόνισε ότι τρέχει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ ειδικά για το λιανικό εμπόριο έρχεται πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, τον Ιανουάριο.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης υπάρχει η Επιστρεπτέα 4, θα έρθει η Επιστρεπτέα 5, “τρέχει” το πρόγραμμα για τα θερμαντικά σώματα και το υπουργείο επεξεργάζεται νέο πρόγραμμα στήριξης στο ΕΣΠΑ για την εστίαση.

Εν μέσω κρίσης δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις σχετικά με το αν θα υπάρχει στο μέλλον σχεδιασμός για κούρεμα «κορονο-χρεών».

Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι 24 δισ. ευρώ δόθηκαν για τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων το 2020 και άλλα 7,5 δισ. προγραμματίζονται για το 2021.

Πηγή: Reporter.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συντάξεις: Πώς υπολογίζονται οι αυξήσεις που έρχονται μετά 12 χρόνια

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί η τέταρτη δόση...

Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι η ώρα της ανατροπής όλων των παθογενειών που κρατούν αιχμάλωτη την κοινωνία .

ΟΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΓΙΑ...

Επίδομα ακρίβειας: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Ποιοι θα είναι οι πιο κερδισμένοι λαμβάνοντας διπλή επιταγή Εως...

ΥΠΟΙΚ – Τράπεζες: Στήριξη μόνο ευάλωτων δανειοληπτών – Στο τραπέζι 4 μέτρα για στήριξη καταναλωτών

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει και άλλη...