31 C
Rhodes
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Παύλος Χρηστίδης: «Ή η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά και επομένως ήταν αχρείαστο το lockdown ή απέτυχε και επέλεξε το lockdown»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή

Κύριε εκπρόσωπε , που και σε τι έχει κάνει λάθος η κυβέρνηση όπως υποστηρίζετε ως Κίνημα Αλλαγής, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κύριε Γιακουμή ή η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά και επομένως ήταν αχρείαστο το lockdown ή απέτυχαν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε και αναγκάστηκε να φτάσει στο lockdown. 

Άλλωστε, Τα είπε ο κύριος Γεωργιάδης ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την εξέλιξη της πανδημίας. Ότι πίστεψε πως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και ότι θα υπήρχε πολύς χρόνος έως τον Οκτώβριο για τις επόμενες κινήσεις.

Τα λένε και οι επιδημιολόγοι που αναφέρονται στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Στη ΝΔ , Ομολογούν κατόπιν εορτής πως άνοιξαν τα πάντα, βασιζόμενοι σε υποθέσεις. Άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς τεστ στις πύλες εισόδου. Μετά, μας άφησαν να συνωστιζόμαστε στα Μέσα Μεταφοράς. Άνοιξαν τα σχολεία με μάσκες γίγας, και έστειλαν Μηνύματα χαλαρότητας παντού κι αυτό πέρασε από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του στους πολίτες. 

Και σε άλλες χώρες έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις, αλλά κανείς δεν ξεκίνησε από τη δική μας αφετηρία.

Γιατί χρειάστηκε ένα νέο lockdown που αποτελεί χαριστική βολή στην οικονομία;

Γιατί απέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ. 

O συνωστισμός των μαθητών στις τάξεις των 25 ατόμων;

Εξαιρετικός σχεδιασμός για την παιδεία.

Το ανορθολογικό άνοιγμα του τουρισμού, που το παραδέχονται πια ανοιχτά οι ίδιοι ότι έγινε με λάθος κριτήρια και δίχως αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τεστ παντού; Εξαιρετική στρατηγική από το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο καθημερινός συνωστισμός και Γολγοθάς που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στα ΜΜΜ προσπαθώντας να πάνε στη δουλειά τους;

Προσφορά του Υπουργείου Μεταφορών.  

Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος είναι τελικά λόγος που φτάσαμε ως εδώ.

Και προφανώς έχουμε μια σειρά σοβαρών αστοχιών, παραλήψεων και στρατηγικού φιάσκου που μας έφτασαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

 Από το «βλέποντας και κάνοντας» πήγαμε στο «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

Στις 12.00 το μεσημέρι ο κ.Πέτσας έλεγε πως δεν τίθεται θέμα lockdown και στις 19.00 το ίδιο απόγευμα, ακούσαμε τον κ. Κικίλια να λέει ότι πάμε σε καθολικό lockdown και για πόσο ούτε οι ίδιοι ξέρουν.

Έχουμε μπει σε ένα λαβύρινθο δυστυχώς, χωρίς να φαίνεται η έξοδος.

Δυστυχώς και το ΕΣΥ είναι στα όρια του και ταυτόχρονα χιλιάδων ανθρώπων η δουλειά διακινδυνεύει, για αυτό χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης για την εστίαση , για την  ψυχαγωγία για όλους αυτούς τους κλάδους που πλήττονται.

Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και προέχει η θωράκιση του ΕΣΥ, η προστασία της καθημερινότητας και η στήριξη των εργαζομένων.

Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας να γίνει έτσι ώστε να μην έχουμε και νέα καραντίνα μέσα στις γιορτές γεγονός που απευχόμαστε όλοι μας.

Ο εχθρός όλης της ελληνικής κοινωνίας είναι ο κορωνοϊός. Εύχομαι και ελπίζω να μην χρειαστεί να έχουμε καραντίνα μέσα στις γιορτές. Αυτό θα είναι η ταφόπλακα για την οικονομία και την κοινωνία. Ήδη η κατάσταση στην οικονομία είναι οριακή, να μην πω μη-αναστρέψιμη. Η ΓΣΕΒΕΕ  υποστηρίζει ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν μετά το δεύτερο lockdown.

Τα εμβόλια πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται;

Κ. Γιακουμή είναι ώρες ευθύνης και σοβαρότητας προς τους πολίτες και πρωτίστως την υγεία τους. Είναι σαφές πως πρέπει να δείξουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στους επιστήμονες μας που κάνουν εξαιρετική δουλειά και παλεύουν με το χρόνο και με τον ιό. Αν επιβεβαιωθούν τα σημαντικά νέα για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech αλλά και από τις άλλες εταιρίες, από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ τότε θα αρχίσουμε να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε. Πάντως ακούσαμε  από κυβερνητικούς βουλευτές, να επιτίθενται στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για δήθεν ολιγωρία όσον αφορά την έρευνα για τα εμβόλια! Αν είναι δυνατόν. 

Το σημαντικό, όμως, είναι να υπάρξει σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και στήριξης του εμβολιασμού και να υπάρχει κίνητρο δωρεάν εμβολιασμού για να πετύχουμε καλά αποτελέσματα. 

Το ΚΙΝΑΛ τι διαφορετικό θα έκανε σε μια τέτοια πανδημία που αφορά όλο τον πλανήτη;

Θωράκιση του ΕΣΥ με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις που παρουσίασε η πρόεδρος την 3η του Σεπτέμβρη στο Ζάππειο με έμφαση στις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, άμεση στήριξη στους μικρομεσαίους και τους άμεσα πληττόμενους από την πανδημία (και εδώ έχουμε καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία) με μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης και όχι μόνο επιδοματικές πολιτικές, καμπάνιες πρόληψης και μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν και ψυχολογικά αυτούς που βρίσκονται στη «σκιά» της πανδημίας. Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει και μπορούν να καλυφθούν με καλές πρακτικές, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Να δημιουργήσουμε κοινωνικές φυσαλίδες (social bubbles). Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που μένουν μόνοι, για τους οποίους μια δεύτερη καραντίνα μπορεί να έχει άμεσες δυσμενείς συνέπειες. Όση σημασία έχει η προστασία της υγείας από τον κορωνοϊό, εξίσου σημαντική είναι και η προστασία της ψυχικής υγείας. Μοναχικοί ενήλικες συμπολίτες μας, μονογονεϊκές οικογένειες και ζευγάρια που δεν συγκατοικούν, είναι τρεις κατηγορίες συμπολιτών μας, για τους οποίους θα μπορούσε να προβλεφθεί η ύπαρξη της δυνατότητας μιας περιορισμένης κοινωνικής συναναστροφής μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής φυσαλίδας του καθενός. Αντί να απομονώνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή να βγαίνουν με ψεύτικους κωδικούς, καλό θα ήταν η πολιτεία να δει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και να μεριμνήσει σχετικά, χωρίς, βεβαίως, να παραβιάσει τους κανόνες προστασίας από τον ιo. 

 Παράλληλα υπάρχουν φωνές σαν του κ. Σημίτη που λένε ότι δεν ασκείτε στο ΚΙΝΑΛ επαρκή αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;

Κύριε Γιακουμή ο Κώστας Σημίτης έχει  την δίκη του ιστορία ως πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σχολιάσω λοιπόν τις εκτιμήσεις του. Εμείς είμαστε αυτοί που κάναμε ερώτηση στην βουλή, για τον κορωνοιό τέλη Ιανουάριο 2020, όταν στην Κίνα είχαν χαθεί μόλις 9 ανθρώπινες ζωές.

Έχουμε καταθέσει 150 προτάσεις από την πρώτη φάση της πανδημίας και θυμίζω ότι  ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε μια σειρά από αυτές. Την 3η Σεπτέμβρη που στην κυβέρνηση πανηγύριζαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε έντεκα προτάσεις για το εσύ. Κάναμε την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη βουλή για τη δημιουργίας ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία , καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση  για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την Πέμπτη Πρόεδρος του κινήματος κατέθεσε  ακόμα μια δέσμη προτάσεων που θα αφορούν τη στήριξη της υγείας των πολιτών και της οικονομίας. 

Που διαφωνείται και που συμφωνείται ως ΚΙΝΑΛ και ως ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ; Είναι πράγματι ο κ. Τσίπρας χορηγός του ΚυριάκουΣΥΡΙΖΑ 

Είμαστε εδώ κοντά στους πολίτες και θέλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας τη νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά μας. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για την πατρίδα και τους πολίτες, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Πιστεύουμε σε ένα νέο κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, ένα πλήρες σχέδιο νέων ευκαιριών για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και μόχθο, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και την Ελλάδα. Ένα σύστημα διαγενεακής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο ενισχύει τους πολίτες που παράγουν. Θέλουμε να δώσουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες μια διαφορετική πολιτική, απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, «παραμάγαζα» και ψευτοδιχασμούς.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Από θέση ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας, ασκεί κριτική στη συντήρηση, τις χαμηλές προσδοκίες και ταχύτητες, τη διαχειριστική αντίληψη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι θα αξιοποιήσει τη νέα δυναμική του θέση για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη έστω της εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας, ειδικά σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες για τα εθνικά θέματα. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη, ριζοσπαστική πορεία μας. Είναι ομόφωνη απόφαση, που πάρθηκε συλλογικά. Η αυτονομία του Κινήματός μας είναι αξιακού, στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος, γιατί ακριβώς η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα πρωταγωνιστής αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα έδειξε η πρώτη ψηφοφορία – Τρίτος ο Κατρίνης – Δείτε τα αποτελέσματα

Ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα έδειξε η πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε...

Ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα έδειξε η πρώτη ψηφοφορία – Τρίτος ο Κατρίνης – Δείτε τα αποτελέσματα

Ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα έδειξε η πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε...

Ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα έδειξε η πρώτη ψηφοφορία – Τρίτος ο Κατρίνης

Ντέρμπι Ανδρουλάκη - Δούκα έδειξε η πρώτη ψηφοφορία που...

Διαδικτυακή ψηφοφορία για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Διαδικτυακή ψηφοφορία για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ...