22.1 C
Rhodes
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Πλαφόν στα airbnb από τους δήμους, τι αλλάζει

Ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας στα airbnb.

Ένα χρόνιο αίτημα των ξενοδόχων θα ικανοποιήσει, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, θεσπίζοντας νέους κανόνες λειτουργίας του Airbnb αλλά και όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για να υπάρχουν σαφείς διαφορές με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Σε τοποθετήσεις του, ο κ. Κικίλιας, ανέφερε ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού μας προϊόντος», ωστόσο, ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία υγιούς ανταγωνισμού στον τουρισμό. Έτσι, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα.

Οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονταν πως το ισχύον πλαίσιο, επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους -υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης- να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως αυτό συμβάλει και στην εισφοροδιαφυγή.

Ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας.

Μπακογιάννης: Τώρα είναι ευκαιρία να υπάρξει ρύθμιση στο Airbnb

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Αθηναίων στο πού πρέπει να κινηθεί το νομοθετικό πλαίσιο υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Τώρα είναι η ευκαιρία να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να θέσουμε τις βάσεις για ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Και προφανώς σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδιασμού πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων». Αυτό τόνισε στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από το βήμα της εκδήλωσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για τη βραχυχρόνια μίσθωση υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να παρασυρθούμε σε προχειρότητες, όπως εξήγησε.

Το Airbnb, η βραχυχρόνια μίσθωση, η οικονομία διαμερισμού μπορεί να είναι ευλογία και μπορεί να είναι και κατάρα, ανάφερε ο κ. Μπακογιάννης. Προς επίρρωση τούτου, εξήγησε ότι είναι ευλογία διότι, ειδικά σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν αλλά και τώρα, έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα, αλλά και κατάρα διότι οδηγεί, σε αυξήσεις ενοικίων κλπ. Και βεβαίως δημιουργεί και ζητήματα στην κοινωνική συνοχή της πόλης, υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο πού πρέπει να κινηθεί το νομοθετικό πλαίσιο υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο πολιτικά να «σπρώξουμε» το ζήτημα στην κυβέρνηση, στην εκάστοτε κυβέρνηση, όμως δεν είναι σύμπτωση και δεν είναι τυχαίο ότι στις πιο πολλές πόλεις παγκοσμίως την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει ο Δήμος», εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το θέμα το βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να εξεταστεί γειτονιά-γειτονιά. Υπάρχουν γειτονιές οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο του κορεσμού όπως υπάρχουν και οι γειτονιές που θα καλωσόριζαν περισσότερο την οικονομία του διαμερισμού. «Με αυτή τη λογική μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, προφανώς αυτή θα είναι μια δυναμική διαδικασία, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι σταθερό ή παγιωμένο, προφανώς κανείς δε θέλει να θίξει κεκτημένα δικαιώματα, προφανώς θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σχέδιο θα πρέπει να προκύψει από διαβούλευση αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Δήμαρχος.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η Αθήνα πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα της. Θα πρέπει να αλλάξει χωρίς να χάσει τη ψυχή της, πρόσθεσε. «Η τουριστικοποίηση της πόλης, η άκρατη τουριστικοποίηση της πόλης, η μετατροπή της σε μία αρχαιοελληνική Disneyland ή μία νεοκλασική Disneyland κινδυνεύει να δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο στο μόνιμο κάτοικο αλλά και στον ίδιο τον επισκέπτη. Αυτό είναι λοιπόν το πολύ μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Τι αλλάζει

Δύο αλλαγές αναμένονται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως ανέφερε προσφάτως ο υπουργός Τουρισμού Βασ. Κικίλιας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, γίνονται ενέργειες για να διαχωριστούν οι αναζητήσεις και η προβολή, δηλαδή ποιες αφορούν καταλύματα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση και ποιες ξενοδοχειακά καταλύματα.

Παράλληλα, είπε, θα γίνει διαχωρισμός της αγοράς ανάμεσα σε όσους μισθώνουν μαζικά καταλύματα (ακόμη και δεκάδες καταλύματα ως «πακέτο») και σε όσους εκμισθώνουν ένα ακίνητο στο πλαίσιο της τουριστικής ζήτησης. Υπογράμμισε τέλος πως θα υπάρξει κοινή νομοθεσία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο «νήμα» ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και υποβολές δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα

Γεμάτη με υποχρεώσεις έναντι της εφορίας είναι η τελευταία...

Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Το πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό αφορά 300.000 δικαιούχους Πρεμιέρα...

Τράπεζα θεμάτων: Προβλήματα και σήμερα στα σχολεία – «Έπεσε» ξανά η πλατφόρμα

Αλαλούμ και σήμερα στα σχολεία καθώς όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί...

Υπ. Παιδείας: Από επίθεση χάκερ το πρόβλημα στην τράπεζα θεμάτων – Κανένας κίνδυνος για τις Πανελλήνιες

Κοινή ανακοίνωση υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημερωτικό σημείωμα για το...