Την ίδρυση εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κέφαλο στηρίζει με πρόταση που κατέθεσε στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι η αντιπυρική θωράκιση των νησιών στηρίζεται εκτός από την πρόληψη και στην άμεση αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Σε μεγάλου μεγέθους νησιά όπως η Κως απαιτείται ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός αλλά και δομές που θα εγγυώνται πλήρη κάλυψη.

Ο κ. Κόνσολας θεωρεί αναγκαία την ίδρυση και λειτουργία ενός εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στην κοινότητα Κεφάλου του Δήμου Κω προκειμένου να είναι σε θέση να επιχειρεί άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό στη δημοτική ενότητα Ηρακλειδών.

Υπενθυμίζει ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα από την Κοινότητα, ενώ και  ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης είναι θετικά διακείμενος σε αυτή την προοπτική, ζητώντας να προχωρήσει η ίδρυση Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Κοινότητα Κεφάλου  του Δήμου Κω.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναγνώρισε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών (όπως η γεωγραφική ασυνέχεια) τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2022

Α.Π.: 6603/22.7.2022

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Κοινότητα Κεφάλου του Δήμου Κω»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως και εσείς αναγνωρίσατε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών (όπως η γεωγραφική ασυνέχεια) τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.

Η αντιπυρική θωράκιση των νησιών στηρίζεται εκτός από την πρόληψη και στην άμεση αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Σε μεγάλου μεγέθους νησιά όπως η Κως, απαιτείται ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός αλλά και δομές που θα εγγυώνται πλήρη κάλυψη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ως αναγκαία η ίδρυση και λειτουργία ενός εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στην κοινότητα Κεφάλου του Δήμου Κω, προκειμένου να είναι σε θέση να επιχειρεί άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό στη δημοτική ενότητα Ηρακλειδών.

Έχει ήδη κατατεθεί αίτημα από την Κοινότητα ενώ ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης είναι θετικά διακείμενος σε αυτή την προοπτική, ζητώντας να προχωρήσει η ίδρυση Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Κοινότητα Κεφάλου  του Δήμου Κω.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της αξιολόγησης των δομών του Πυροσβεστικού Σώματος, προτίθεται να εξετάσει την ίδρυση Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Κοινότητα Κεφάλου του Δήμου Κω.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ