18.3 C
Rhodes
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαντορινιός: Σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού του ελαφιού Dama-dama στο νησί της Ρόδου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα δήλωσε:

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, η οποία σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φυσικού τους χώρου εξαιτίας των πυρκαγιών και της ανομβρίας, έχει ως αποτέλεσμα, αναζητώντας τροφή, να εισέρχονται στον αστικό ιστό προκαλώντας φθορές στην ιδιωτική και δημόσια περιουσία.

Κυριότερα όμως προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αφού τα ελάφια προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στη γεωργία, η αποκατάσταση των οποίων επιφέρει υπέρογκο κόστος στους ντόπιους αγρότες.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζεται στην Ερώτηση, η προηγούμενη Κυβέρνηση έθεσε με σαφήνεια το πλαίσιο απόδοσης αποζημιώσεων και έλαβε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος, στις περιπτώσεις που τα Πλατώνια προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στις καλλιέργειες του νησιού.

Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δωδεκανήσου το 2016, σε συνεργασία με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν καταθέσει τροπολογία, η οποία και ρύθμιζε το πάγιο αίτημα των αγροτών για ασφάλιση της παραγωγής τους μέσω του ΕΛ.Γ.Α., από τις ζημιές που προκαλούν στις φυτικές καλλιέργειες του νησιού της Ρόδου, η οποία έγινε δεκτή και ενσωματώθηκε στον Ν. 4424/2016 (άρθρο 5) της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, για τον σκοπό της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των οριζόμενων στη ρύθμιση προβλέφθηκε ότι οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν και θα αποδοθούν μετά την εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης από τον ΕΛΓΑ, όπως προβλέπεται από τον νόμο 3877/2010, με τελικό σκοπό τόσο της προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που πλήττονται, όσο και της προστασίας του συγκεκριμένου τύπου ελαφιού.

Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες, με αποτέλεσμα, αν και οι ζημιές εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, οι αγρότες να μην έχουν την δυνατότητα να αποζημιωθούν στο ελάχιστο. Η συνεχιζόμενη αυτή απουσία της Πολιτείας από την ουσιαστική στήριξη των αγροτών της Ρόδου, έχει φέρει τους καλλιεργητές σε απόγνωση.

Τέλος, υπογραμμίσα ότι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, εξαιτίας και των συνεπειών της πανδημίας και επειδή αποτελεί επιτακτική ούτως ή άλλως ανάγκη να στηριχθούν επαρκώς οι πληγέντες και κατ’ επέκταση ο πρωτογενής τομέας του νησιού, καλούμε τον Υπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσει να εκπονηθούν άμεσα οι μελέτες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη για τις αποζημιώσεις του πληττόμενου αγροτικού κόσμου του νησιού της Ρόδου.

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ