28.1 C
Rhodes
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Σαντορινιός: Στο χείλος της βιωσιμότητας οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Με δυο καίριες παρεμβάσεις και εκμεταλλευόμενοι όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, φέρνουν ενώπιον της Κυβέρνησης το μεγάλο ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των χρεών των Tour Operators, προς τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, της απουσίας στήριξης του κλάδου από την Πολιτεία και τα πολλά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω των μη αποτελεσματικών εργαλείων στήριξης που εφαρμόστηκαν.
 Κατάθεση Αναφοράς Νεκτάριου Σαντορινιού με θέμα «Στο χείλος της βιωσιμότητας οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Ρόδου από χρέη των Tour Operators»


Οι ανακοινωμένες παύσεις πληρωμών των Tour Operators, προς τις τουριστικές επιχειρήσεις των χώρας, έχουν προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στη ρευστότητα και στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων. Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, στην οποία βασίστηκε η σχετική Αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δωδεκανήσου, οι περίπου 200 ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, που επέλεξαν φέτος να ανοίξουν, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της TUI για την μονομερή μετάθεση της αποπληρωμής του 75% των οφειλών της, για τον Μάρτιο του 2021, βρίσκονται μπροστά σε μια ετσιθελική και μονομερή παύση πληρωμών που επιφέρει επιπρόσθετα ζητήματα στη συνέχιση της λειτουργίας τους και προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία.


Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην αναφορά του τονίζει ότι άμεσα η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καταστροφικής αυτής πρακτικής των Tour Operators, και ειδικά της TUI. Αν δεν υπάρξει μια οργανωμένη παρέμβαση της Πολιτείας για πίεση προς την κατεύθυνση της αποπληρωμής των χρεών, θα προκληθεί μια χιονοστιβάδα στην αγορά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας κάλυψης των υποχρεώσεών τους, που θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα επηρεάσει βάναυσα και τον εργαζόμενο κόσμο του τουρισμού. Ειδικά για το νησί της Ρόδου, που φέτος υποδέχθηκε 600.000 τουρίστες και τα χρέη της TUI που πρόκειται να πληρωθούν ετεροχρονισμένα ξεπερνούν τα 50εκ, η αλλαγή της στάσης των tour operators πρόκειται να έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες.


Επειδή, σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ήδη οι TO αποστέλλουν προς τους ξενοδόχους συμβόλαια για το 2021, τα οποία δεν αναφέρουν περίοδο αποπληρωμής, σημαίνει, ότι οι μεγάλοι πράκτορες πρόκειται να συμπιέσουν ακόμη περαιτέρω τα ξενοδοχεία της χώρας και ιδίως των νησιών, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί άμεσες ενέργειες και πρωτοβουλίες.
 Κατάθεση Ερώτησης με θέμα «Απλήρωτοι οι ξενοδόχοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ η Κυβέρνηση ασκεί επικοινωνιακή πολιτική στις πλάτες τους»
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου και με την συνυπογραφή του Νεκτάριου Σαντορινιού, οι άνθρωποι του Τουρισμού, πήραν το ρίσκο να λειτουργήσουν αυτήν την δύσκολη σεζόν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σαφή μέτρα στήριξης, τη στιγμή που είναι πια εμφανή τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης στον κλάδο.


Συγκεκριμένα, οι tour operators, εκμεταλλευόμενοι την ενισχυμένη θέση τους και τις υπάρχουσες συνθήκες κυρίως λόγω του COVID -19, προβαίνουν σε καταχρηστικές πρακτικές έναντι των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ εκτός από κάθε μέτρο στήριξης έχουν τεθεί ξενοδοχεία, οι εγκαταστάσεις των οποίων είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back. Επιπλέον εκτός της ρύθμισης περί αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μένουν και τα ξενοδοχεία, τα οποία ναι μεν δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική εντολή της υποχρεωτικής απαγόρευσης λειτουργίας εξαιτίας του δεύτερου lockdown, όμως εκ των εν των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν και θα αναγκαστούν να διακόψουν από μόνα τους τη λειτουργία τους.


Ακόμη, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί αδικαιολόγητα την καταβολή των οφειλόμενων στα ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ ακόμη δεν έχει λάβει χώρα η τελική εκκαθάριση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2019 – 2020 και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των ξενοδοχείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα 2020 – 2021.


Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και στήριξη του κλάδου, έτσι ώστε να κρατηθεί ζωντανός. Έτσι ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες προτίθενται να προβούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατέψουν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τις καταχρηστικές απαιτήσεις των Tour operators. Επίσης ζητούν να μάθουν αν προτίθενται η Κυβέρνηση να προβεί σε ρύθμιση αναδρομικής ισχύος, με την οποία θα ορίζεται ως ακατάσχετο και ασυμψήφιστο με άλλες οφειλές το ποσό της αποζημίωσης των ξενοδοχείων καραντίνας και αν θα εξισώσει την ισχύ των ανακοινωθέντων μέτρων και για τα ξενοδοχεία που θα σταματήσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν.

Τέλος πιέζουν για απαντήσεις σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των ξενοδοχείων καραντίνας, μέσω ποιών ενεργειών θα επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα τιμολόγησης που έχουν ανακύψει εξαιτίας της προχειρότητας της σύνταξης της σχετικής προσκλήσεως ενδιαφέροντος και πότε σκοπεύουν να αποπληρώσουν τις οφειλές του Δημοσίου για τα ξενοδοχεία που μετείχαν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μανιάτης: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!”

"Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την μεγαλύτερη τιμή της...

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε το μεγαλείο της κοινωνικής προσφοράς του Ρ.Ο.ΤΑ»

Σε ουσιαστική συνεργασία με τον Ροδιακό Όμιλο Ταχυπλόων, (Ρ.Ο.ΤΑ.)...

Γ. Παππάς: «Τιμή μου, να συμβάλω από τη θέση που υπηρετώ, στο κοινωνικό έργο της Λέσχης Λάϊονς Ηλιούσα Ρόδου»

Στα εγκαίνια της αναβαθμισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρούκαι Περιτοναϊκής Κάθαρσης...