24.3 C
Rhodes
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Τουρισμός: Πάσχα υψηλών προσδοκιών και με υψηλές πληρότητες – «Τσιμπημένες» οι τιμές

Με ψηλούς ρυθμούς τρέχει το φετινό Πάσχα για τους δημοφιλείς προορισμούς. Οι πληρότητες αγγίζουν ακόμη και το 100% σε κάποιες περιοχές. Τα μεγάλα ξενοδοχεία ήδη έχουν ανοίξει και τα παραμείνουν ανοικτά μέχρι το τέλος της περιόδου

Πολύ υψηλές είναι φετινές πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς για την εορταστική περίοδο, αφού είναι το πρώτο Πάσχα μετά από αυτό του 2019, όπου και δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός λόγω της πανδημίας.

Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η φετινή έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα νησιά και την περιφέρεια θα είναι μία από την μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη των τελευταίων 10ετιών.

Παράλληλα ουσιαστική ξεκινάει και η θερινή περίοδος, αφού πολλά μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και μικρότερης δυναμικότητας ανοίγουν και δεν πρόκειται να κλείσουν μέχρι το τέλος της σεζόν, τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πληρότητες σε κάποιους προορισμούς αγγίζουν ακόμη και το 100%, σε ξενοδοχεία, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τις ημέρες του Πάσχα. Η κορύφωση αναμένεται να γίνει τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι περισσότερες κρατήσεις είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό, ενώ δεν λείπουν βέβαια και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αυξημένες οι τιμές σε σχέση με το 2019

Σε ότι αφορά το κομμάτι των τιμών, αυτές εμφανίζονται ανεβασμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το 2019 που είναι και το έτος αναφοράς και αυτό οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και στην υψηλής ζήτησης.

Σε περιοχές όπως οι δημοφιλείς προορισμοί της Πελοποννήσου, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα «in» νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και η Άνδρος, αλλά και στην Εύβοια, η διαθεσιμότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και για να βρει κάποιος θα πρέπει να το ψάξει αρκετά.

Υψηλή είναι η ζήτηση, όπως άλλωστε αυτό είναι αναμενόμενο, στις περιοχές της Κέρκυρας και της Πάτμου. Πολύ καλή είναι η εικόνα επίσης στην Κρήτη, όπου τα μεγάλα ξενοδοχεία – σημαντικός αριθμός – έχουν ανοίξει. 

Σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Μάνη τα δίκλινα ξεκινούν από τα 80 ευρώ, στο Ναύπλιο από 80 έως 90, στην Καλαμάτα από 80 ευρώ, στην Τήνο από 70 ευρώ, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων οι τιμές ξεκινάνε από τα 50 ευρώ και κλιμακώνονται προς τα πάνω, ανάλογα τον τύπο του δωματίου και τις παροχές.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αυξημένο ρυθμό κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα εμφανίζουν όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%.

Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου.

Πηγή: imerisia.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για κατοικίες: SOS και παγίδες

Στις 12 Ιουνίου ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων...

Στο «νήμα» ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και υποβολές δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα

Γεμάτη με υποχρεώσεις έναντι της εφορίας είναι η τελευταία...

Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Το πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό αφορά 300.000 δικαιούχους Πρεμιέρα...

Τράπεζα θεμάτων: Προβλήματα και σήμερα στα σχολεία – «Έπεσε» ξανά η πλατφόρμα

Αλαλούμ και σήμερα στα σχολεία καθώς όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί...