Τσίπρας: Επιδοτήσεις με αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας σημαίνουν επιδότηση της αισχροκέρδειας

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας καθώς και με εκπροσώπους συνδέσμων Βιομηχανιών

Είναι αδιανόητο ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές, με ένα τρομακτικό περιθώριο κέρδους, για πέντε ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες -μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ- ζημιώνοντας την κοινωνία, την οικονομία, τη βιομηχανία. Και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Το να επιδοτείς εκ των υστέρων τα νοικοκυριά, αφήνοντας αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτείς την ίδια την αισχροκέρδεια.
Είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, ακολουθώντας και αυτό που έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Πλαφόν στο κέρδος στη χονδρική, αλλά και στη λιανική, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν την εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης «out of the box» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που θα βασίζεται στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους. Και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με εργαλεία όπως η ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, η υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και η αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας, για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές.

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΕΞ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: ”Παραμένει παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο”

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση της Βουλής...

Γιάννης Παππάς: Προχωρά η επισκευή του ελικοδρομίου της Χάλκης.

Στην υπογραφή της σύμβασης για την επισκευή του ελικοδρομίου...

«Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των αλιέων προτείνει ο Μάνος Κόνσολας»

Με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Γ. Νικητιάδης σε ΝΔ: Μπαταχτσήδες στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Καμία δέσμευση για τους πληγέντες του «BLUE CARRIER 2»

Την απουσία συγκεκριμένης κυβερνητικής δέσμευσης για τη χρηματοδοτική στήριξη...