Το συνολικό ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των Ελλήνων αγροτών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τα τέλη του έτους.
Οι πληρωμές αφορούν τόσο τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν κατά κανόνα κάθε χρόνο αυτή την εποχή και αφορά την προκαταβολή της πληρωμής των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται τα βιολογικά, η απονιτροποίηση, οι αυτόχθονες φυλές ζώων και το «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ», την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης καθώς και την καταβολή του λεγόμενου «πρασινίσματος».
Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε πρώτη φάση και εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να υπάρξει εξόφληση των παραγωγών λαϊκών αγορών που υπέστησαν απώλειες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν την άνοιξη για τον περιορισμό του κορονοϊού. Το ύψος της ενίσχυσης έχει καθοριστεί στα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ γίνονται προσπάθειες η πίστωση των λογαριασμών να ξεκινήσει από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.
Ανοικτή από τις 17 Νοεμβρίου είναι η πλατφόρμα υποβολή των αιτήσεων πληρωμής και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία υποδοχής των δηλώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας. Το ποσό που θα λάβουν, ανέρχεται από 300 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με την καλλιεργήσιμη έκτασή τους, ενώ το ΥΠΑΑΤ θα διαθέσει συνολικά για την ενίσχυσή τους περί τα 125 εκατ. ευρώ, έπειτα από την απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη να κατευθύνει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ενίσχυση του ελαιοπαραγωγικού τομέα της χώρας μας.
Επιπλέον, αύριο Τετάρτη 25 Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής για το πακέτο στήριξης ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης. Σημειώνεται ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων υπολογίζεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου.
Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η πληρωμή των αλιέων – ιδιοκτητών μηχανότρατας, γρι γρι, σκαφών που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη και σκαφών παράκτιας αλιείας που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Το ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν οι Έλληνες αλιείς από το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014 – 2020 αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου και σε ορισμένες κατηγορίες φτάνει και τα 24.000 ευρώ ανά αλιέα.
Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου εκτιμάται να έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των πληρωμών για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία να προκρίνεται η 4η Δεκεμβρίου.
Στα τέλη Δεκεμβρίου τοποθετείται και η έναρξη πληρωμής των υπολοίπων της βασικής ενίσχυσης και του «πρασινίσματος» συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μετά την πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) γίνεται τεράστια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των ενισχύσεων, ζήτημα που έχει θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα ο κ. Βορίδης, ενώ με το νέο έτος θα υπάρξει συνέχεια στην ενίσχυση και άλλων παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Τέλος όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές «το υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί τα προβλήματα που εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καίρια και ουσιαστικά όπου παρατηρούνται ασυμμετρίες που οφείλονται στην πανδημία της νόσου».
Πηγή: amna.gr