16 C
Rhodes
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχονται τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον: Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν ή νόσησαν πρόσφατα

Εγκρίθηκαν τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον. Πότε έρχονται στην Ελλάδα, ποιοι πρέπει να κάνουν.

«Πράσινο φως» έδωσε ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) στα πρώτα εμβόλια κατά της Covid που είναι προσαρμοσμένα στη μετάλλαξη Όμικρον. Πρόκειται για τα σκευάσματα της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι να εγκρίνονται τα εμβόλια για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον πρωτογενή εμβολιασμό κατά του COVID. Το τελικό πράσινο φως υπόκειται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να έρθει σύντομα, όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου στο Twitter.

Οι νέες ενημερωμένες δόσεις που έχουν σχεδιαστεί πάνω στην ίδια επαναστατική τεχνολογία mRNA στην οποία στηρίχθηκαν και τα αρχικά εμβόλια, υπόσχονται να προσφέρουν πιο ισχυρή προστασία έναντι στη νόσηση από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 (BA.4 και BA.5), οι οποίες εξακολουθούν να προκαλούν δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις και θανάτους καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Το CDC αναμένεται να συστήσει τα νέα εμβόλια, στις ηλικίες για τις οποίες έχουν λάβει έγκριση και από το FDA, δηλαδή:

για τους άνω των 12 ετών, με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
για τους άνω των 18 ετών, με τον εμβόλιο της Moderna.

Το ενδεχόμενο χρήσης του ενημερωμένου ενισχυτικού εμβολίου σε μικρότερα παιδιά, οι αξιωματούχοι των ρυθμιστικών αρχών αναμένεται να το εξετάσουν αργότερα.

Γενικότερα πάντως, ενισχυτική δόση μπορούν να λάβουν όλοι όσοι έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό των δύο δόσεων με εμβόλια mRNA και το μονοδοσικό Johnson & Johnson, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει κάποιες ή όλες τις συνιστώμενες ενισχυτικές δόσεις (τρίτη και τέταρτη δόση, ή αλλιώς πρώτη και δεύτερη ενισχυτική).

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρωτογενή εμβόλια θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, αλλά μόνο για τον αρχικό – βασικό εμβολιασμό των δύο δόσεων στα mRNA εμβόλια, και όχι για τις αναμνηστικές δόσεις.

Επίσης, όσοι έχουν κάνει πρόσφατα, είτε το αρχικό εμβόλιο είτε μια αναμνηστική δόση, θα πρέπει να περιμένουν δύο μήνες πριν κάνουν την ενημερωμένη αναμνηστική δόση, καθώς θα μπορούσε να περιοριστεί η αποτελεσματικότητά της.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των νέων εμβολίων;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αναμένεται να διαφέρουν από αυτές που σχετίζονται με το τρέχον εμβόλιο.

Αυτές περιλαμβάνουν ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού, καθώς και περιστασιακή κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο, σύμφωνα με τα CDC. Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Για το θέμα μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο κόσμος έχει δίκιο» και πως «δεν μπορούμε να λέμε γρήγορα πράγματα». «Δεν είναι σαφή τα δεδομένα έως τώρα και πρέπει να δούμε τις μελέτες. Θα γίνουν οι συσκέψεις, θα εισηγηθούν οι επιτροπές βάσει της αδειοποίησης, ή των αποφάσεων που πέρασαν ή των αποτελεσμάτων» σημείωσε επίσης σχετικά με τη διάρκεια των νέων εμβολίων.

Σύμφωνα με την ίδια:

«Υπολογίζουμε το εμβόλιο να έρθει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εισηγηθούν και μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενημερωθεί ο κόσμος. Υπολογίστε Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ομάδες που πρέπει να το κάνουν».

Η κ. Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε:

«Ο FDA έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόσο όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer είναι από 12 ετών και άνω και της Moderna, από 18 και άνω. Έγινε η έγκριση και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι διαδικασίες, για να μπορούν να πουν στις ομάδες που πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν το εμβόλιο, και για να εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμού, πότε πρέπει να το κάνουν. Επομένως, η επιτροπή εμβολιασμού που θα ξεκινήσει από την Αμερική, να δώσει τις οδηγίες του εκεί, να πουν ποιες ομάδες θα το ξεκινήσουν, πότε θα το κάνουν, γιατί και ηλικιακά πρέπει να ξεκινήσει αυτό για το ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Τουρκία – Στην Αντιόχεια το επίκεντρο

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία - Το επίκεντρο του πρώτου...

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 15.000 νεκροί- Δραματικές εικόνες

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε...

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ ξανά στην Τουρκία

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:24 ώρα Ελλάδος - Στον...

Μπάιντεν: Πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας έπληξε την Πολωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα στους εταίρους...