22.7 C
Rhodes
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ακρίβεια: Τα τρία σοβαρά προβλήματα της κυβέρνησης

Το Μαξίμου καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της αλυσιδωτής ακρίβειας που ήδη δοκιμάζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά η διαφαινόμενη μακρά διάρκειά της θα κάνει τα πράγματα αβάσταχτα για τους προϋπολογισμούς τους.

Σε ασφυκτική πολιορκία βρίσκεται, πλέον, η κυβέρνηση, μετά τις ενδείξεις -που λαμβάνουν χαρακτήρα βεβαιότητας- ότι η ακρίβεια δεν πρόκειται να ξεπεραστεί σύντομα, αλλά αντίθετα θα διαρκέσει πολύ, ίσως μάλιστα φθάσει έως και το 2023, εάν λάβουμε υπόψη τις τιμές στις οποίες κλείνονται τα προθεσμιακά συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου, όπως σημείωσε η «Η».

Με αυτό το εφιαλτικό σενάριο να μετατρέπεται σε δεδομένο, η κυβέρνηση καλείται να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» της αλυσιδωτής ακρίβειας που ήδη δοκιμάζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά η διαφαινόμενη μακρά διάρκειά της (αρκετά πέρα από το καλοκαίρι) θα κάνει τα πράγματα αβάσταχτα για τους προϋπολογισμούς τους.

Τα τρία σοβαρά προβλήματα

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει τρία τεράστια προβλήματα και δεν έχει ακόμα επιλέξει κάποιες λύσεις:

  • Πρώτο πρόβλημα είναι η αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να στηρίξει σε βάθος χρόνου τους καταναλωτές, από το μεγάλο και διαρκές κύμα της ακρίβειας. Ήδη η στήριξη που έδωσε το τελευταίο τετράμηνο είναι στοχευμένη κι όχι οριζόντια, αν και η ακρίβεια πλήττει σημαντικά όλες τις εισοδηματικές ομάδες, κυρίως όμως τα χαμηλά στρώματα και τη μεσαία τάξη, δηλαδή την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
  • Δεύτερο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσει να στηρίξει συλλογικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς (όπως λέει με κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης), καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη. Οι πιέσεις στις λίγες χώρες που αντιδρούν αυξάνονται, ενώ δεν φαίνονται ως τώρα σημάδια υπαναχώρησής τους. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Μαΐου θα είναι ακόμα μια ευκαιρία, αν και στο μεσοδιάστημα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ομονοήσουν στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • Τρίτο πρόβλημα είναι η σφοδρή επίθεση που εξαπολύει σε καθημερινή, πλέον, βάση η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, η οποία κάνει λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Η παράταση της έκτακτης και οδυνηρής αυτής κατάστασης έως του χρόνου, έχει δυο πολύ αρνητικές συνέπειες; Για την κυβερνητική παράταξη: Πρώτον, αποκλείει κάθε είδους εκλογικό αιφνιδιασμό, καθώς με την ακρίβεια στα ύψη κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τις εκλογικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας, και δεύτερον όσο ο καιρός περνά και η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, είναι εύλογο να βρίσκει έδαφος σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος η επίθεση της αντιπολίτευσης.

Τα επόμενα βήματα

Με αυτά ως δεδομένα, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει συλλογικά, πρέπει να επιτρέψει σε κάθε κράτος-μέλος να διευρύνει στο έπακρο τις δυνατότητες για ένα εθνικά σχέδια ανακούφισης των πιο ευάλωτων από το κύμα ακρίβειας. Ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει ένα ακόμα πακέτο που θα φτάνει τα ως τώρα κονδύλια (περίπου €4 δις) από το «μαξιλάρι» που υπάρχει στα κρατικά ταμεία.

Εάν όμως η ακρίβεια αντιμετωπιστεί μόνο από εθνικά κονδύλια, δηλαδή ανεπαρκώς, τότε -λένε ορισμένοι από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού- μια πιθανή προσφυγή σε εκλογές το προσεχές φθινόπωρο αντί της άνοιξης του 2023 θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος στις κάλπες για τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, αυτή η συζήτηση επανέρχεται στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων, με άδηλο αποτέλεσμα…

Πηγή: imerisia.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξανά εκτός επιλογών τα Δωδεκάνησα για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνεται μια μεγάλη πολιτική μάχη,...

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Επισκέψεις εργασίας πραγματοποίησε ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής...

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας: «Είσαστε η ελπίδα, που όλοι χρειαζόμαστε»

Με λόγια ενθουσιασμού και υπερηφάνειας, συνεχάρη τις Τελχινίδες, ο...