20.4 C
Rhodes
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για τα Πανεπιστήμια

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Με βάση την εγκύκλιο με θέμα «Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6..11.2020 Κοινής Υπουργικής απόφασης (Β΄4899)» αναστέλλεται οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Αυτή η οδηγία προσθέτει σημαντικά εμπόδια κύρια στους τελειόφοιτους φοιτητές που για τη λήψη του πτυχίου τους απαιτείται υποχρεωτική πρακτική εργασία και/ ή εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, που συμπεριλαμβάνει πειραματική διαδικασία. Ουσιαστικά, η εν λόγω εγκύκλιος, οδηγεί στην παραπέρα καθυστέρηση των σπουδών τους, στην αναπροσαρμογή για μια ακόμα φορά του προγραμματισμού της ζωής τους, σε καθοριστικά για τη πορεία τους ζητήματα όπως η επαγγελματική τους σταδιοδρομία,συνέχεια σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών κ.ά. Σε συνθήκες μάλιστα που οι οικογένειες τους δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να στηρίξουν οικονομικά τα δυσβάσταχτο κόστος σπουδών που απαιτείται, όπως ενοίκια, λογαριασμούς ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης φοιτητικής μέριμνας με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Παράλληλα παραμένει κενό και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πώς και πότε θα συνεχίσουν την κλινική τους άσκηση φοιτητές των σχολών υγείας, εκπαιδευτική διαδικασία που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα τρόπο μέσω τηλεματικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, δε διευκρινίζεται τι προβλέπεται για τους Υποψήφιους Διδάκτορες που είναι υπότροφοι και εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όπως είναι γνωστό, η χορήγηση υποτροφίας απαιτεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής. Επομένως οι Υπ. Διδάκτορες που είναι υπότροφοι και δεν έχουν σύμβαση μέσω των ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων, δε θα συνεχίσουν την έρευνα τους, εάν ανασταλεί η λειτουργία έργων/ προγραμμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατριβή τους. Αυτό ενέχει τους εξής κινδύνους: είτε πολλοί από τους υπότροφους Υπ. Διδάκτορες, να κριθούν εκπρόθεσμοι και εν τέλει να κληθούν να επιστρέψουν τμήμα ή και όλη την υποτροφία τους είτε να αντιμετωπίσουν σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής.

Απαιτείται να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κάθε δυνατή στήριξη στους φοιτητές ώστε να καταφέρουν να περατώσουν τις σπουδές τους, στους Υπ. Διδάκτορες να ολοκληρώσουν τη διδακτορική τους διατριβή χωρίς καμία επιβάρυνση, χρονική ή/και οικονομική.

Σε αυτή την κατεύθυνση ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει προκειμένου:

Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία πχ σχολεία για τους φοιτητές της προσχολικής αγωγής και των παιδαγωγικών τμημάτων, σε νοσοκομεία ή φαρμακεία για τους φοιτητές των φαρμακευτικών σχολών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Να εξασφαλιστεί πως οι φοιτητές που τώρα θα διακόψουν την πρακτική τους άσκηση θα μπορούν να συνεχίσουν μετέπειτα χωρίς να χάσουν τη θέση τους.

Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ στους φοιτητές που διακόπτουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού.

Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της πειραματικής διαδικασίας που απαιτείται για τις διπλωματικές εργασίες, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Να δοθούν συγκεκριμένες και σαφής οδηγίες για το πότε και το πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν την κλινική τους εκπαίδευση οι φοιτητές των σχολών υγείας.

Να μπορέσουν οι Υπ. Διδάκτορες που είναι υπότροφοι να συνεχίσουν τη διδακτορική τους μελέτη χωρίς καμία οικονομική ή/και οικονομική επιβάρυνση.

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ανοίξουν οι Σχολές με το πέρας της καραντίνας με όλους τους όρους και προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία;


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Γκιόκας Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

Συντυχάκης Μανώλης

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Παναγιώτη Κουνάκη με το Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη

Με το Δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, συναντήθηκε ο υποψήφιος...

Το 2027…. θα κόψουν την κορδέλα του Νέου Νοσοκομείου στην Κω! Μέχρι τότε ο Θεός βοηθός!

Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι δηλώσεις του κ....

Ξανά εκτός επιλογών τα Δωδεκάνησα για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνεται μια μεγάλη πολιτική μάχη,...