21.6 C
Rhodes
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μαγιορκίνης: Εάν πιεστεί το σύστημα υγείας θα λάβουμε μέτρα

Για την ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και τα μελλοντικά μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, μίλησε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης:

«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα».

Υπάρχουν δύο θέματα σημείωσε ο ίδιος. Το ένα είναι ο κίνδυνος που έχει κάθε άνθρωπος προσωπικά, ο οποίος με το εμβόλιο και με την Όμικρον φαίνεται ότι έχει πέσει δραματικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος αν κολλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάποιο βαρύ νόσημα και έχει κάνει τα τρία εμβόλια.

Long covid και επαναμολύνσεις

«Το θέμα της long covid ή post covid που είναι δύο διαφορετικά σύνδρομα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που λέγεται long covid είναι η παράταση συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω υποστήριξη» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε πως μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν έχουμε την έλευση μιας τελείως καινούριας μετάλλαξης, αλλά βλέπουμε υπομεταλλάξεις της Όμικρον.

Πηγή: Reporter.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έως 27/3 οι αιτήσεις για την ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ, μέσω ΕΣΠΑ

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει την παράταση...

Επίδομα θέρμανσης: Ερχονται ακόμη δύο πληρωμές, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της επόμενης δόσης του επιδόματος...

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ερχεται πλατφόρμα για «μπλόκο» στο τεκμαρτό εισόδημα – Η διαδικασία

Τι μπορεί να κάνει μετά ο ελεύθερος επαγγελματίας,που θεωρεί...