Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στον δημοσιογράφο Θανάση Λαζαρίδη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε την υγειονομική υποβάθμιση των νησιών και τις πρακτικές που τορπιλίζουν την τουριστική σεζόν. Ενώ, αναφέρθηκε και στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διαπλάθοντας τις καίριες θέσεις του κόμματος για την επόμενη μέρα.
- Οι κάτοικοι των μικρών νησιών αναγκάζονται να κάνουν πολύωρα και δαπανηρά ταξίδια προς μεγαλύτερα νησιά για να εμβολιαστούν
«Όλοι ελπίζουμε σε μια άμεση βελτίωση της τουριστικής σεζόν και βέβαια ευχόμαστε να πάνε όλα καλά σε υγειονομικό επίπεδο. Οι ευχές όμως δεν αρκούν, χρειάζεται μια σειρά κεντρικών σχεδιασμών, που είτε δεν έγιναν ή καθυστέρησαν δραματικά προκαλώντας πολλά προβλήματα στα νησιά μας, Δεν μπορεί να γίνεται σχεδιασμός με ορίζοντα μόνο την επόμενη μέρα και η κυβέρνηση, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για τις μετακινήσεις στα νησιά, ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν έχει σοβαρό υγειονομικό σχέδιο για την χώρα και τους τουριστικούς προορισμούς της».
«Ο μαζικός εμβολιασμός καθυστέρησε να δρομολογηθεί στη νησιωτική χώρα και ιδιαίτερα στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, ενώ ακόμη υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που εμποδίζουν την διεξαγωγή του, όπως το γεγονός ότι καθυστερεί πολύ η διαδικασία έκδοσης προσωρινού ΑΜΚΑ, για τους πολίτες ξένων χωρών, που όμως εργάζονται στην Ελλάδα και θέλουν να εμβολιαστούν. Ή το γεγονός ότι, μετά τον πρώτο μαζικό εμβολιασμό που έλαβε χώρα στα μικρά νησιά, αν κάποιος επιθυμεί σήμερα να εμβολιαστεί, πρέπει να μεταβεί σε κάποιο άλλο μεγάλο νησί, για παράδειγμα, ο κάτοικος Καστελλορίζου θα πρέπει να κάνει πολύωρο και κοστοβόρο ταξίδι στην Ρόδο για να έχει πρόσβαση πια στο εμβόλιο».
- Μικρό το ποσοστό κρατήσεων στον τουρισμό από το εξωτερικό, ακυρώσεις στις κρατήσεις του εσωτερικού τουρισμού λόγω των κυβερνητικών πολιτικών
«Αυτή τη στιγμή, στα Δωδεκάνησα, περιοχή που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό εξωτερικού, οι πληρότητες αγγίζουν μόλις το 20% με αποτέλεσμα να συνεχίζει να κλονίζεται η βιωσιμότητα, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων».
«Σοβαρά όμως ζητήματα αντιμετωπίζει και το μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού: Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τα νέα μέτρα μετακίνησης στα νησιά έγιναν την ώρα που πολύς κόσμος έχει ήδη κλείσει τις διακοπές του, επιφέροντας επιπλέον κόστος. Για παράδειγμα μια οικογένεια θα το ξανασκεφτεί να πάει σε νησί, γιατί είναι δύσκολο να επιβαρυνθεί και με το κόστος των υγειονομικών τεστ (PCR ή rapid). Το αποτέλεσμα είναι να αρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα ακυρώσεων».
Την ίδια στιγμή, πάλι, η Κυβέρνηση κάνει απλή σύσταση για self-test των ταξιδιωτών κατά επιστροφή τους από τα νησιά, όπου και πίσω από αυτήν την απόφαση κρύβεται η έλλειψη κυβερνητικών πολιτικών: Εδώ και τρεις μήνες, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη για PCR και rapidtest για ΟΛΟΥΣ, Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Δυστυχώς όμως, δεν έχει υπάρξει κυβερνητική πρόνοια με αποτέλεσμα την αδυναμία της πραγματοποίησής τους στα μικρά νησιά, αλλά και την αδυναμία μαζικής και δωρεάν διεξαγωγής στα μεγαλύτερα νησιά. Αυτός είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για να ταξιδέψει κανείς. Σκεφτείτε μόνο να βρίσκεται κάποιος στην Τήλο, να χρειάζεται υποχρεωτικό PCR ή rapid test και να μην μπορεί να το κάνει γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή».
- Θεμελιωμένες στις ανάγκες σύσσωμης της κοινωνίας και στις νέες συνθήκες ζωής, η Προγραμματική Συνδιάσκεψη και οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε 2 με 4 Ιουλίου, οι σύνεδροι προσήλθαν ψηφιακά και μαζικά, καταθέτοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Ιδιαίτερα γόνιμη δουλειά έγινε στα έξι θεματικά τραπέζια για τις προγραμματικές μας θέσεις, όπου κατατέθηκαν εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις. Το τριήμερο της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μας έδωσε ένα πολύτιμο οπλοστάσιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε τον αντιπολιτευτικό μας λόγο αλλά, κυρίως, θα μας δώσει τα εργαλεία για την επόμενη κυβερνητική μας θητεία, όταν ο λαός, μας δώσει ξανά τη δυνατότητα. Και αυτή η στιγμή δεν είναι μακριά».
«Θεωρώ ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε, ένα τέτοιο πλήρες κείμενο Προγραμματικών Θέσεων το οποίο να αφουγκράζεται την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, να έχει πολιτικές αιχμές, κοινωνική γείωση, να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, να θέτει τα ζητήματα της επόμενης μέρας, για τη χώρα και την Ευρώπη και να μετουσιώνει την εμπειρία και τον ρεαλισμό της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά μας γεμίζουν με αισιοδοξία για τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής προοδευτικής πλειοψηφίας για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας».
«Δεξιά και αριστερά, όλοι μιλάνε για ‘πράσινη ανάπτυξη’ και για ψηφιακό μετασχηματισμό. Η διαφορά όμως είναι, ποιους αφορά το κάθε ζήτημα, με ποιους «συμπαίκτες» θα γίνει, πόσοι θα επωφεληθούν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλες οι διαδικασίες είναι συμμετοχικές και περιλαμβάνουν όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Για την «Πράσινη Ανάπτυξη» για παράδειγμα, εμείς μιλάμε με όρους αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης, μιλάμε για υποδομές σε όλη την επικράτεια, μιλάμε για την ‘ενεργειακή φτώχεια’. Είναι ζητήματα που η Δεξιά δεν αντιλαμβάνεται διότι η κεντρική της οπτική είναι μόνο οι ευκαιρίες για deal με όσους «γνωστούς» συνεργάζεται και την στηρίζουν».
- Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη μία στοχοποιεί και από την άλλη χαρίζει απαξιωτικά «δωράκια» στους νέους
«Ο τρόπος που απευθύνεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη νέα γενιά, είναι χυδαίος. Από τη μια χαρίζει «φιλοδωρήματα» και προκαλεί την απαξίωση αξιών και από την άλλη, στοχοποιεί τους νέους με κάθε ευκαιρία για να ικανοποιήσει το συντηρητικό της ακροατήριο. Η Κυβέρνηση αυτή έχει «χτυπήσει» τους νέους όσο καμία άλλη Ο νέος νόμος για τα εργασιακά και το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, μόνο στόχο έχει την καθυπόταξη των εργαζόμενων της επόμενης μέρας, και αυτό το αντιλαμβάνονται ήδη οι νέοι. Η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον μας. Και οι πολιτικές που θέλουμε να ασκήσουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι όχι μόνο για να αποφύγουμε το braindrain, αλλά κυρίως για να έχει ο νέος και η νέα μια καλύτερη ζωή στην χώρα του».






















