Σκρέκας: Είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολο χειμώνα

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η κυβέρνηση δε θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν» διαβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. «Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου» εξήγησε.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πάντως ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, όμως Ιούνιο – Ιούλιο είχαμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απορρόφηση των αυξήσεων τουλάχιστον στο 80%»

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί επανέλαβε. «Μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά, απορροφούμε το 89% της αύξησης για το Σεπτέμβριο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50 με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν της επιδότησης για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να στηρίξουμε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας».

«Μόνο το Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δισεκ. ευρώ τα νοικοκυριά για ένα μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ» σημείωσε ο υπουργός.

«Καθαρές χρεώσεις»

Η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις υπενθύμισε ο υπουργός, η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων των παρόχων στην ιστοσελίδα της, ενώ με νόμο της κυβέρνησης ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει αζημίως πάροχο εφόσον έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό. Οι διαφορές τιμής μεταξύ των παρόχων δεν ξεπερνούν το 20% εκτίμησε. Το Σεπτέμβριο ένα μέσο νοικοκυριό με 400 κιλοβατόρες θα πλήρωνε σχεδόν 350 ευρώ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια, μετά την κρατική επιδότηση το πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 60 ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικητιάδης από Θεσσαλονίκη στη Γ.Σ. των Επιμελητηρίων: «Πλήρης εγκατάλειψη των ΜμΕ – Απορώ πώς επιβιώνετε»

Η πλήρης εγκατάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), η έλλειψη...

«Νέα παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών στην Αστυπάλαια»

Επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα του επανακαθορισμού των αντικειμενικών...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Nα ενεργοποιηθούν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη της κενής θέσης καρδιολόγου στο ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ  Λέρου»

Να εξετάσει άμεσα το Υπουργείο εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις...