Σωτήρης Βαγιανός στον topfm: «Σπάμε» το φράγμα των 40.000 κυβικών λυμάτων στο Βόδι – Έναρξη έργων τον Οκτώβριο με 4 εκατ. ευρώ

Της Μαρίας Κυπριώτη

Με μια ματιά:

Υπερφόρτωση με τεράστιο όγκο λυμάτων: Οι ροές τον Αύγουστο αγγίζουν τα 37.000-40.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, ξεπερνώντας κατά πολύ την ονομαστική δυνατότητα των 27.000 κυβικών.
Άμεσο χρονοδιάγραμμα για την τουριστική αιχμή: Τα δραστικά μέτρα αποσυμφόρησης εφαρμόζονται ήδη κατά την τρέχουσα περίοδο υψηλής κίνησης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ελεγχόμενη ανακατανομή φορτίων σε άλλες υποδομές: Περίπου 2.000 κυβικά μέτρα λυμάτων εκτρέπονται καθημερινά με προγραμματισμένα ραντεβού από το Βόδι προς την εγκατάσταση της Σορωνής.
Θολότητα αντί για κηλίδα και αυστηρές ποινές: Η ΔΕΥΑΡ καθησυχάζει για τη θολότητα στη θάλασσα και απειλεί τους παρανομούντες με κατάσχεση οχημάτων και αφαίρεση άδειας.

Σε δραστικά μέτρα διαχείρισης και αποσυμφώρησης της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή «Βόδι» προχωρά η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Σωτήρης Βαγιανός με δηλώσεις του στον topfm και στην Μαρία Κυπριώτη ο όγκος των εισερχόμενων λυμάτων τον Αύγουστο παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση. Ενώ η ονομαστική δυνατότητα επεξεργασίας της εγκατάστασης ανέρχεται σε 27.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, οι ροές τον Ιούλιο άγγιξαν τα 34.000 κυβικά, ενώ πλέον προσεγγίζουν τα 37.000 με τάση να φτάσουν ακόμη και τα 40.000 κυβικά ημερησίως.

Ανακατανομή φορτίων και προγραμματισμένα ραντεβού
Για την αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης, η ΔΕΥΑΡ, σε πλήρη συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, αποφάσισε την ελεγχόμενη εκτροπή μέρους των λυμάτων. Τα βυτιοφόρα, τα οποία μεταφέρουν περίπου 2.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, δεν θα ξεφορτώνουν αποκλειστικά στο Βόδι, αλλά θα κατανέμονται και σε άλλες υποδομές του νησιού, όπως αυτή της Σορωνής.

Η διαδικασία θα εκτελείται αυστηρά με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να αποφευχθεί ο κυκλοφοριακός συνωστισμός και οι μεγάλες αναμονές, καθώς η εγκατάσταση στη Σορωνή μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μόνο δύο οχήματα, σε αντίθεση με τις 14 θέσεις που διαθέτει το Βόδι. Ο κ. Βαγιανός ξεκαθάρισε ότι η μετακίνηση αυτή ενδέχεται να επιφέρει μια μικρή οικονομική επιβάρυνση της τάξεως των 10 ευρώ ανά δρομολόγιο για τους πολίτες, λόγω των αυξημένων αποστάσεων που θα διανύουν οι μεταφορείς.

«Θολότητα, όχι κηλίδα λυμάτων»
Απαντώντας στις ανησυχίες των πολιτών για τις εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΡ ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό που αντικρίζει ο κόσμος είναι επεξεργασμένα λύματα, απλώς όχι στο επίπεδο των υψηλών στάνταρ που επιθυμούμε. Δεν υπάρχει κηλίδα λυμάτων, αλλά θολότητα στο νερό. Κανένα στερεό απόβλητο δεν καταλήγει στη θάλασσα». τόνισε ο κ. Βαγιανός.

Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο παράνομων εναποθέσεων σε δάση, υπενθυμίζοντας ότι οι παραβάτες κινδυνεύουν με οριστική αφαίρεση της άδειας και κατάσχεση του οχήματός τους.

Το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης επέκτασης
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ βρίσκεται σε αναμονή της κρίσιμης απόφασης από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία αναμένεται στις 25 Αυγούστου, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το μεγάλο έργο της επέκτασης.

Πρόκειται για μια επένδυση που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Ρόδο μετά το φράγμα του Γαδουρά. Το συνολικό έργο θα έχει διάρκεια υλοποίησης 18 μηνών, ωστόσο η ΔΕΥΑΡ προγραμματίζει να ξεκινήσει τα πρώτα έργα εισόδου μέσα στον Οκτώβριο, επενδύοντας 4 εκατομμύρια ευρώ από δικούς της πόρους. Με την ολοκλήρωση των πρώτων αυτών παρεμβάσεων, το επόμενο καλοκαίρι θα κυλήσει χωρίς προβλήματα, οδηγώντας τη Ρόδο στην απόκτηση ενός από τους πιο σύγχρονους βιολογικούς καθαρισμούς στην Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.

Τέλος, ο κ. Βαγιαννός εξήρε την αγαστή συνεργασία με τους βυτιοφορείς, σημειώνοντας ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαβούλευση για τον νέο κανονισμό λειτουργίας τους, ο οποίος θα προβλέπει τη δημιουργία ειδικού Μητρώου και την υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων GPS σε όλα τα οχήματα για τον πλήρη έλεγχο των δρομολογίων.

Πηγή: topfm1024.gr

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Νικητιάδης: Με επίσκεψη στη Λίνδο ολοκλήρωσε τη δεκαπενθήμερη παρουσία του στη Ρόδο

Με επίσκεψη στη Λίνδο ολοκλήρωσε τη δεκαπενθήμερη παρουσία του...

Καθαρές οι θάλασσες σε δημοφιλείς παραλίες της Ρόδου – Τι έδειξαν οι έκτακτες μετρήσεις

Καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα των έκτακτων δειγματοληψιών που πραγματοποιήθηκαν...

Aegean Skills: Νέος κύκλος δωρεάν επιμορφωτικών προγραμμάτων Aegean Skills τον Αύγουστο

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζουν δυναμικά τη...