27.7 C
Rhodes
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge | Τελετή Απονομής

spot_img
spot_img
spot_img

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στο προϊόν από το Ν. Αιγαίο Melekouni P.G.I. (FilemaRodion)

Τελετή Βράβευσης 4οςΔιεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge:

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στο προϊόν από το Ν. Αιγαίο Melekouni P.G.I. (FilemaRodion)

Επίτιμος Πρέσβης Γαστρονομίας του Διεθνούς Δικτύου IGCAT ανακηρύχθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Με οικοδεσπότη το Νότιο Αιγαίο  – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο νησί της Κω, ο 4ος Διεθνής ΔιαγωνισμόςWorldFoodGiftChallenge βράβευσε τακαλύτερα δώρα τροφίμων και δώρα χειροτεχνίας για το 2023, επιλεγμένα από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών.

Ο διαγωνισμός,που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, συγκέντρωσε φέτος 29 από τα πιο σημαντικά δώρα γαστρονομίας από οκτώ βραβευμένες Παγκόσμιες/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, όπως: Καταλονία (βραβείο 2016), Νότιο Αιγαίο (βραβείο 2019), Σλοβενία (βραβείο 2021), Μινόρκα (βραβείο 2022),Trondheim-Trøndelag (βραβείο 2022),Hauts-de-France (βραβείο 2023), SaimaaΦινλανδίας βραβείο 2024) και Aseer,Σαουδική Αραβία (βραβείο 2024).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Ακράνι, στις 27 Απριλίου, αφού είχε προηγηθεί μια έντονη διαδικασία αξιολόγησης για τον εντοπισμό υποδειγματικών, μοναδικών γαστρονομικών δώρων, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων όπως η γεύση, η ελκυστικότητα, η βιωσιμότητα, η σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, η αφήγηση, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

Το Μελεκούνι ΠΓΕ από το FilemaRodion, υποψήφιο προϊόν από το Νότιο Αιγαίο, κέρδισε το 3ο βραβείο

Αφού αναγνώρισε την εξαιρετική ποιότητα όλων των προϊόντων που διαγωνίστηκαν, η κριτική επιτροπή επέλεξε τους τρεις νικητές:

Το 1ο βραβείο έλαβε το προϊόνIlla de Mel (Νησί του μελιού)από τη Μινόρκα-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2022, που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το 2ο βραβείοαπένειμε στο προϊόνNokiakkaJamsbyNokiakkaαπό τη Saimaa-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2024ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Το 3ο βραβείο κέρδισε το Μελεκούνι ΠΓΕαπό το FilemaRodion και το Νότιο Αιγαίο, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2019, το οποίο απένειμε η Πρέσβης της Κουζίνας του Αιγαίου Σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Η διεθνής κριτική επιτροπή περιλάμβανετα μέλη:

WendyBarrie,εμπειρογνώμονας της IGCAT και Διευθύντρια του ScottishFoodGuide&ScottishCheeseTrail από τη Σκωτία.

Δημήτρης Κουλλιάς, executivechef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, από το Νότιο Αιγαίο.

KirsiVartia , ειδικός στον τουρισμό στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Υπαίθρου της Ανατολικής Φινλανδίας / ProAgria, από το Kuopio της Φινλανδίας.

FrancescoGrech, συγγραφέας, συνθέτης και πολιτιστικός διευθυντής στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Gozo Μάλτας, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026.

PaulaFrade , ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σπουδών Παραδοσιακής Λογοτεχνίας, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμών (IELT), Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Πρόεδρος και ιδρυτής του OliveiradoHospitalCenter of Culture and Tradition (OH-Culture)και εμπειρογνώμονας της IGCAT στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

AndreaIurato, ζαχαροπλάστης, MasterChocolatier και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου και εργαστηρίου στη Modica, από τη Σικελία, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2025.

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η WendyBarrie υποστήριξε ότι: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Κω και να έχω την ευκαιρία να αξιολογώ προϊόντα με τόσο εξαιρετική ποιότητα. Μας έχουν πάρει την καρδιά! Αναγνωρίσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της αφήγησης και εντυπωσιαστήκαμε από τα πολύ υψηλά πρότυπα όλων των δώρων που παρουσιάστηκαν».

Την τελετή απονομής των βραβείων του World FoodGiftChallenge 2023 συντόνισε η Πρόεδρος της IGCAT, Dr.DianeDodd και η ΒάσιαΠαπαηλία, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά και παραγωγών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών,και φορέων του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Επίτιμος Πρέσβης Γαστρονομίας

Μία έκπληξη περίμενε τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, όταν η Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Γαστρονομίας IGCAT, Dr. DianeDodd,του απένειμε τιμητική πλακέτα ανακηρύσσοντάς τον επισήμως επίτιμο Πρέσβη Γαστρονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το δίκτυο μας με περισσότερους από 100 ειδικούς διασκορπισμένους σε όλη την υφήλιο μοιραζόμαστε όλοι την ευγνωμοσύνη μας που μας δείξατε τι σημαίνει ανθεκτικότητα, τι σημαίνει κουράγιο και για την εξαιρετική προσπάθεια να προωθήσετε και να προστατέψετε τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομία του Νοτίου Αιγαίου».

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν και πρέπει πάντα να είσαι μέλος μιας ομάδας για να πας μακριά. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Νότιο Αιγαίο, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν δυνατό. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας είναι μια από τις καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο έξυπνες επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια περιοχή, προκειμένου να διατηρήσει το παρελθόν, να υπηρετήσει το παρόν και να δημιουργήσει το μέλλον» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Gozo από τη Μάλτα, Δρ. SamuelAzzopardi, υπέγραψε συμφωνία πρωτοκόλλου με την Πρόεδρο της IGCAT, για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του Gozo για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026.

Οι τοπικοί παραγωγοί στο επίκεντρο

Με αφορμή τον διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας World FoodGiftChallenge 2023, παραγωγοί και εκπρόσωποι από τις γαστρονομικές περιφέρειες συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα (26-28 Απριλίου), όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε διεθνές κοινό, να ανακαλύψουν βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως τα έργα «Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα» και οι «Κηπουροί του Αιγαίου» καθώς και την ετικέτα AegeanCuisine, που παρουσίασαν αντίστοιχα η Πρέσβειρα της κουζίνας του Αιγαίου Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων,να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και παραγωγούς της Κω, καθώς και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες για το πώς να προωθήσουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας 4th World FoodGiftChallenge 2023 διοργανώθηκε από τηνΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας IGCAT και με την υποστήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και του Δήμου Κω και του ΔΟΠΑΒΣ. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το KtimaAkraniκαι το Workadu.

ΣχετικάμετοWorld Food Gift Challenge |

Το World FoodGiftChallenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας,εμπνέοντας τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις και αναγνωρίζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς.

Δημοφιλή

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναυλία με τον διεθνούς φήμης Έλληνα τενόρο Μάριο Φραγκούλη διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 26 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο

Μία συναυλία-γιορτή διοργανώνειη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 26...

Αυτισμός στη Ρόδο – του Σωτήρη Βαγιανού και της Κυριακής Στεφανίδη

Φίλες και Φίλοι: Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την παράταξη...

Προ των πυλών η μεταβίβαση ακινήτου με λίγα κλικ

«Μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να...

Απάντηση στις απρέπειες του απερχόμενου Δημάρχου

Ο απερχόμενος δήμαρχος Ρόδου, μέσα στον πανικό που τον...