19.4 C
Rhodes
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κικίλιας: 56.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού χθες, οι 13.500 στις ηλικίες 18-24

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΗΜΕΡΑ» ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

56.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού χθες, οι 13.500 στις ηλικίες 18-24

Μετά από πολύ καιρό εχθές είχαμε 56.000 πολίτες που έκλεισαν ραντεβού, εκ των οποίων οι 13.500 είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο.

Αυτό σημαίνει ότι στην προσπάθεια που κάνουμε οργανωμένα, ανταποκρίνονται οι πολίτες και η κοινωνία γιατί όλοι καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να φύγουμε μπροστά και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Είμαστε πάνω από 75% σε κάλυψη εμβολιασμού στις ηλικίες από 60 ετών και πάνω και το ποσοστό αυτό συνεχίζει να ανεβαίνει.

Όμως, οι μεταλλάξεις είναι δυστυχώς στην καρδιά μιας πανδημίας. Είδαμε τη βρετανική, τώρα έχουμε τη μετάλλαξη Δ, την ινδική, που βλέπετε ότι μεταδίδεται γρήγορα και εύκολα.

Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί, καθώς όπως λένε οι επιστήμονές μας θα επικρατήσει και στην Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε επιστημονικά πρώτα, με την επιδημιολογική επιτήρηση, τα εργαλεία και τους δύο βραχίονες που έχουμε, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.

Το 99% των συμπολιτών μας που μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Αυτοί που είναι σε πιο μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα, κινδυνεύουν πιο πολύ από όλους. Αυτοί δυσκολεύονται, αυτοί μπαίνουν στις ΜΕΘ. Και από αυτούς, το 99%, όπως σωστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ανεμβολίαστοι.

Έχουμε υποχρέωση, κυρίως σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να φτάσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, να λυγίσουμε την οποιαδήποτε επιφύλαξη υπάρχει. Γι’ αυτό οργανώσαμε επιχειρησιακά την Επιχείρηση «Ελευθερία» και από σήμερα πάμε εκεί, στο χωριό τους, στην πλατεία τους, στην πόλη τους.

Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εχθές έγιναν πάνω από 90.000 εμβολιασμοί και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα νούμερα ψηλά. Καταλαβαίνετε, και το εξηγήσαμε αυτό ειλικρινώς, ότι μετά από μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει, υπάρχει λογικά μία κάμψη.

Από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν επιφυλάξεις ή που φοβούνται ή που έχουν κακή πληροφόρηση και ενδεχομένως μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή που είναι κατάκοιτοι.

Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε όλους, Δημάρχους, Κοινοτάρχες, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μία απλή λίστα συμπολιτών μας που θα φτιάξουν σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό ή Δήμο ή Κοινότητα, να πάμε τις κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε επί τόπου.

Όπως είδατε συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη χθες ο Πρωθυπουργός, παρούσης όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, φυσικά του Υπουργείου Υγείας, και το ανακοινώσαμε επισήμως.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, δεν θα έχουμε ξανά γενικευμένα μέτρα

Με αυτούς τους αριθμούς των εμβολιασμένων και καθώς θα ανεβαίνουν και άλλο, δεν θα έχουμε ξανά την υφή των γενικευμένων μέτρων. Άλλωστε το είπε και ο Πρωθυπουργός.

Τοπικά και κατά περίπτωση, πάντα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με κανόνες Δημόσιας Υγείας, αλλά και με σεβασμό στους συμπολίτες μας που εργάζονται και αγωνιούν και μέσα στον τουρισμό, στις μικρές και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον βρέθηκε από την Επιστήμη και την τεχνολογία αυτό το τεράστιο «δώρο», τα εμβόλια.

Έσπευσε η συντριπτική πλειοψηφία να εμβολιαστεί και παρακινούμε σφόδρα, με όλη την πειθώ μας, με όλη την γκάμα των επιχειρημάτων μας, τους συμπολίτες μας που δεν το έχουν κάνει, να το κάνουν. Από αυτό εξαρτάται και ο τρόπος και το μέσο και η ένταση και η δύναμη ενός επόμενου κύματος.

Εφικτός στόχος ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων

Το 70% επί των ενηλίκων που μπορούν να εμβολιαστούν, είναι εφικτός στόχος και αν προσθέσει κανείς και αυτούς οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα, δηλώνονται στον ΕΟΔΥ ή ενδεχομένως να είναι και παραπάνω και να μην το έχουν δηλώσει. Αυτό δίνει μία πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας.

Όμως, εμείς ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι και θα προσπαθούμε να πιάνουμε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα.

Δεν χρειάζονται υπεραισιόδοξα μηνύματα και η αίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και έχουμε ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Μια πανδημία έχει κύματα και είναι μία πολύ ισχυρή, δυνατή κατάσταση, ένα φαινόμενο που συγκλονίζει όλο τον πλανήτη.

Με σεβασμό σε αυτή τη δύναμη, με σύνεση και καθαρό μυαλό προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να την ξεπεράσουμε και να τα καταφέρουμε.

Το μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές

Θα ήθελα να παρακαλέσω να υπάρχει συστολή και εγκράτεια στις προβλέψεις και τις απόψεις περί πόσων κρουσμάτων θα έχουμε ή δεν θα έχουμε.

Σεβόμαστε την Επιστήμη, αλίμονο, είμαι ο πρώτος ο οποίος απέδειξα ότι σέβομαι τις Επιτροπές. Τις έφερα ως ένα νέο τρόπο διοίκησης, ακούγοντας τους ειδικούς, αυτούς οι οποίοι έχουν την επιστημονική γνώση.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει προσοχή και συστολή στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε το μήνυμα. Η πανδημία είναι κάτι ζωντανό, είχε εξάρσεις και υφέσεις και στην Ελλάδα και κύματα όπως και σε όλο τον πλανήτη και έτσι την αντιμετωπίζουμε.

Δεν υπάρχει ένας επιστήμονας που να λέει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούμε. Δεν υπάρχει ένας επιστήμονας που να λέει ότι τα εμβόλια δεν σώζουν ζωές. Αυτό είναι το μήνυμα.

Η Επιτροπή συστήνει με επιστημονικά κριτήρια τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κυρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε χθες ότι συστήνει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των εφήβων 15-17 ετών. Συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες. Δεν θα υπήρχε περίπτωση ποτέ ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο FDA στην Αμερική, οι επιστήμονές μας εδώ να έκαναν μία τέτοια εισήγηση χωρίς επιστημονική βάση.

Υπάρχει πάντα βέβαια για τον ανήλικο η συμφωνία του γονέα ή του κηδεμόνα του και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ότι και για αυτές τις ηλικίες των παιδιών μας, είναι προαιρετικός ο εμβολιασμός.

Υπάρχουν γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που το επιτρέπει και το υποστηρίζει η Επιστήμη, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Καθοριστική η συμβολή του Καθηγητή Τσιόδρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο Καθηγητής Τσιόδρας έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας με την επιστημοσύνη του και τις συμβουλές του προς το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση.

Έχει επιλέξει, και είναι δικό του αναφαίρετο δικαίωμα, να αφοσιωθεί πιο πολύ στα κομμάτια της Επιστήμης σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία, παρά στο ρόλο τον οποίο είχε αναλάβει εξ’ αρχής στο Υπουργείο Υγείας.

Νομίζω είναι κάτι το οποίο πρέπει να σεβαστούμε.

Δημοφιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Παναγιώτη Κουνάκη με το Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη

Με το Δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, συναντήθηκε ο υποψήφιος...

Το 2027…. θα κόψουν την κορδέλα του Νέου Νοσοκομείου στην Κω! Μέχρι τότε ο Θεός βοηθός!

Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι δηλώσεις του κ....

Ξανά εκτός επιλογών τα Δωδεκάνησα για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνεται μια μεγάλη πολιτική μάχη,...